Бисерна гъба, Перла, Бисерка
ЯДЛИВА ГЪБА
Описание:
Плодното тяло при младите гъби е яйцевидно или почти сферично, обвито от бяло общо покривало. Шапката/гуглата е около 5 — 15 см в диаметър, първоначално има полукълбовидна форма, а по-късно разперена до почти плоска, бледорозова, червена до червено-кафява. Повърхността й е гладка, слабо лепкава, със седефен блясък и с белезникави до сиво-кафяви брадавици, остатък от общото покривало. Ръбът в началото е подвит навътре и сраснал с пънчето чрез ципесто частично покривало, а по-късно - изправен, равен, целокраен или насечен.
Месото е бяло, дебело, крехко, при нараняване бавно почервенява, със слаб гъбен мирис и приятен вкус.
Пластинките са свободни от пънчето, гъсти, тънки, широки, крехки, първоначално бели, а узрели с червеникави петна, като при нараняване почервеняват. Спорите са елипсоидни, гладки, безцветни. Споровият прашец е бял.
Пънчето е цилиндрично/бухалковидно, отначало е плътно, а по-късно - с гъбеста сърцевина до кухо, бяло, към долния край червеникаво. При нараняване придобива виненочервено оцветяване. В основата си има луковично задебеление, с брадавичести остатъци от общото покривало, образуващи един или няколко концентрични пръстена. В горната си част пънчето има бял до жълтеникав, висящ широк пръстен.
Разпространение:
Расте в широколистни, иглолистни и смесени гори от началото на лятото до края на есента (от юни до октомври).
Предназначение:
Добра ядлива гъба с приятен вкус и гъбен аромат. Употребява се в свежо състояние и консервирана, след обелване на кожицата.
Коментари към Бисерна гъба, Перла, Бисерка