Бадемова гъба
ЯДЛИВА ГЪБА
Описание:
Гъбата има гугла/шапка, която в младо състояние е широко дъговидна с гърбица, а развита е плоска, при някои екземпляри леко вдлъбната в центъра, с диаметър около 4 - 9 см., бледо сива, сиво-кафява до маслинено сива на цвят. Кожицата е гладка, копринена, във влажно време - слизеста и лепкава. В началото ръбът е подвит навътре, а по-късно изправен.
Месото е плътно, дебело, белезникаво до сиво, с аромат на горчиви бадеми и приятен вкус.
Гъбата има пластини/ламели, които са редки, широки, дебели, восъчни, белезникави до мръсно сиви. Споровият прах е бял.
Пънчето е цилиндрично, в основата стеснено, жилаво, сухо, плътно, а по-късно - кухо, под гуглата е зърнесто люспесто, бяло до светло сиво.
Разпространение:
Расте на големи групи, в иглолистни гори, предимно под смърч, ела и бор, през месеците от август до ноември.
Предназначение:
Добра ядлива гъба, с много добри вкусови качества.
Коментари към Бадемова гъба