Африканска краставица, кивано, африкански бодлив пъпеш, бодлива краставица
Африканска краставица (Cucumis metuliferus) представлява растение от семейство Тиквови (Cucurbitaceae), раждащо едноименни ядливи плодове. Други имена на растението са кивано, африкански рогат пъпеш, бодлива краставица.
Устройство на африканска краставица
Изображение: Hobbykafe, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons
Африканската краставица е едногодишно лианообразно растение, достигащо до 3-5 метра височина. Стъблото е покрито с мъхести косми. Листата са яйцевидни или петоъгълни (подобно на листата на лоза) със силно изразени "вени" под тях. Цветовете са еднополови, като и двата пола са разположени на едно и също растение. Мъжките цветове са единични или групирани до четири, със зеленикав до светложълт цвят. Женските цветове са жълти, с големина до 2,5 см в диаметър. Плодовете са с жълт, оранжев или червен цвят, покрити с множество бодли и достигащи до 15 см дължина. Вътрешността на плода е изумрудено зеленa, наподобяваща желе с много на брой зелени семена.
Разпространение на африканска краставица
Родината на кивано е Южна Африка. Растението расте естествено в тропическа Африка на юг от Сахара до Намибия, Ботсвана, Южна Африка и Свазиленд. В днешно време африканската красавица е култивирана и се отглежда в Австралия, Нова Зеландия, Чили, Калифорния.
Използваема част на африканска краставица
Употребяват се плодовете, семената и листата.
Химичен състав на африканска краставица
Изображение: János Mány, Public domain, via Wikimedia Commons
Плодовете на растението са богати на витамини С, Е и А. Съдържат и високо количество калий и желязо и по-малко натрий, магнезий, фосфор, мед, цинк и калций. В семената се установяват линолова и олеинова киселини.
Лечебни свойства и приложение на африканска краставица
Освен вкусови качества, киваното е ценено и като лечебно средство.
Свойства на африканската краставица
- противовъзпалително;
- лаксативно;
- антитуморно;
- антивирусно;
- противоглистно;
- стимулиращо храносмилателната система;
- стимулиращо обмяната на веществата;
- подобряващо когнитивните способности;
- подобряващо зрението.
Някои заболявания и състояния, при които се използва
- гонорея;
- хемофилия;
- наднормено тегло;
- констипация;
- топлинен удар;
- с цел превенция на макулна дегенерация и катаракта;
- старческа деменция;
- болест на Алцхаймер.
Плода африканската краставица има множество ползи за човешкото тяло:
- Отслабване - бодливата краставица е много подходяща за хора, които искат да отслабнат, защото съдържат 80% вода.
- Антиоксидантни способности - високите нива на алфа-токоферол (витамин Е) способстват неутрализацията на свободните радикали.
- Поддържа здравето на очите - съдържащият бета-каротин плод е изключително полезен за доброто виждане.
- Подобрява когнитивните способности - плодът, богат на витамин Е, намалява риска от развитие на деменция и болест на Алцхаймер.
- Подобрява дейността на сърцето - семената на африканската красавица съдържат олеинова и линолова киселина, които подпомагат работата на сърдечния мускул и намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания.
Африканска краставица в кулинарията
Изображение: Bgran, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons
Бодливата краставица има интерес вкус, който наподобява комбинация между краставица и лимон. Този плод се използва предимно за плодови салати, приготвяне на разхладителни напитки през лятото и за декорация на ястия.
Африканската краставица в козметиката
Богатото съдържание на витамин А и други витамини в плода подпомагат растежа на косата и действат антистареещо.
Заглавно изображение: Ivar Leidus, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons
Коментари към Африканска краставица, кивано, африкански бодлив пъпеш, бодлива краставица