Начало Медицинска енциклопедия Анатомия Цитология Химичен състав на клетката

Химичен състав на клетката

Химичен състав на клетката - изображение
   В състава на клетката влизат различни вещества, които се разделят на две групи: органични и неорганични.
   Неорганичните могат да съществуват свододно или да са свързани с органичните. Голяма част от неорганичните вещества съществуват под вид на йони. Тази тяхна форма е свързана със запазване на киселинно-алкалното равновесие. Някои от катионите играят роля на кофактори на определени ензими, а други - са техни активатори.
   Няколко са основните елементи, които съставят клетката: C, H, N и О. В зависимост от процентното участие на елементите, те могат да се разделят на три групи:
-макроелементи - C, S, Na, Fe и др;
- микроелементи - Cu, Se, Mg, Zn и др;
- ултрамикроелементи - Hg, Mo и др;
    Водата е съединението, което е в най-голямо количество. В нея се разтварят много и различни съединения. Тя участва в изграждането на много клетъчни структури, както и във всички химични реакции. Количеството й в живите организми е различно и зависи от възрастта, както и от вида на тъканите.
   Органични съединения в клетките на живия организъм това са: липидите, протеините, нуклеиновите киселини и въглехидратите.
   Липиди - съединения, които са неразтворими във вода и разтворимост в полярни органични разтворители. Представители са: мастните киселини, стероидите, фосфолипидите, мазнините, восъците и други. Мастните киселини участват в изграждането на мембраните. Мазнините са изградени от три молекули мастни киселини, които са свързани с една молекула глицерол. Те се натрупват като липидни капки. Фосфолипидите са основна съставка на мембраните, като молекулата им е изградена от глицерол, фосфорна киселина и две мастни киселини.
   Протеини - те са със сложна пространствена организация, определят формата и структурата на клетката, изградени са от аминокиселини. В живите организми се срещат 20 аминокиселини. Протеините се делят на две групи- прости и сложни.
   Нуклеинови киселини - в организма се срещат ДНК и РНК. Те са изградени от нуклеотиди.
   Въглехидрати - съществуват под формата на монозахариди, олигозахариди и полизахариди. Един от най-разпространените представители е глюкозата.
   Веществата, влизащи в състава на клетката могат да бъдат класифицирани и въз основа на молекулната си маса. Те биват: малки органични молекули - аминокиселини, прости захари, нуклеотиди и мастни киселини; макромолекули - нуклеинови киселини, част от протеините и въглехидратите.
3.5, 14 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияФизиология