Начало Медицинска енциклопедия Анатомия Органи и системи Кожа и кожни придатъци Мастни жлези

Мастни жлези (Glandulae sebaceae)

Мастни жлези (Glandulae sebaceae) - изображение
Мастните жлези, както и потните жлези, космите и ноктите са кожни придатъци. Те имат епителен произход. С изключение на ектопичните или свободните себацейни жлези по устните и други лигавични повърхности, мастните жлези почти винаги са асоциирани с космен фоликул.

Най-многобройни са мастните жлези в себорейните области - по капилициума, челото, лицето, аногениталната област, гърдите, горна половина на гърба. В тях себацейните жлези са с плътност 400-900 см2.

Мастни жлези липсват по дланите и ходилата, а най-големи са по лицето и скротума. Някои мастни жлези се отварят директно на повърхността на кожата - Gl. Meibomii на клепачите, Gl. Fordyce по полулигавиците на устните, Gl. Tisoni на препуциума. Всички други мастни жлези се отварят в инфундибулума на космения фоликул.

Структура на мастните жлези

Мастните жлези са съставени от 3-5 ацини, които се изпразват в общ канал. Ацините образуват лобули, отделени със съединително-тъканни трабекули, които са богато кръвоснабдени. Всяка ацина е съставена от многослоен плосък епител, който продължава в общ екскреторен канал и завършва в космения фоликул или на повърхността на кожата.

Себацейния фоликул е богат на бактерии и дрожди, които са част от нормалната бактериална флора. Такива са Malassezia, Staphylococcus epidermidis, Propionibacterium (P. acnes, P. granulosum, P. parvum, P. spp). В космения фоликул при по-възрастни пациенти се среща и Demodex folliculorum.

Мастните жлези произхождат от епидермиса и се развиват едновременно с развитието на космения фоликул и неговите влагалища. Себацейните жлези са представени при раждането и себумната продукция по това време е сравнително висока. Скоро след това значително намалява до достигане на пубертета, когато отново се засилва.

Андрогените са главния фактор контролиращ развитието на мастните жлези и продукцията на себум. При жени себумната продукция се намалява с менопаузата, а при мъжете през шестото и седмото десетилетие.

Секреция на мастните жлези

Секрецията на себум е холокринна - себоцитите се дезинтегрират като освобождават съдържащият се в тях себум. За 14 дни те се възстановяват напълно.

При здрави хора продукцията на себум е приблизително 1 mg / 10 сm2 на всеки 3 часа. Себумна продукция по малка от 0,5 mg / 10 сm2 на всеки 3 часа се нарича себостаза (асоциирана със суха кожа), а себумна продукция от 1,5-4,0 mg / 10 сm2 на всеки 3 часа се нарича себорея.

Количеството на себумът варира между различните раси. Пациентите с понижена себумна продукция са индивиди с атопична диатеза.

4.3, 6 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияФизиология