Начало Медицинска енциклопедия Анатомия Ембриология Обща ембриология Малформации

Малформации

Малформации - изображение
   Причините за поява на вродени малформации могат да бъдат групирани в следните групи:

   Вродени малформации (аномалии)

   Тази група обхваща широк диапазон от дефекти.


   Много фактори способстват за появата на вродените аномалии. Някои от тях са: възрастта на родителите, расата, семейството и други.
   Установена е сезонност на аномалиите. През месец януари има по-висока вероятност от аненцефалии.
   Значението на страната, в която се живее се обяснява с лекарствата, които се използват и вида на храната, която се приема.
   Редица смущения могат да доведат до малформации. При смущения в развитието на дадена система или орган може те да заемат противоположната страна на тялото или да имат неправилно разположение.
   Възможно е някои орган или част от орган да не се развие, както и да има смущения в сливането на някои заложби. Възможно е да възникнат проблеми като: липса на резорбция, блокиране или смущения в придвижването на даден орган, проблеми с пролиферацията на определен клетъчен вид, деформация на органи и др.

   В някои периоди зародиша е по-лесно раним. Тези периоди се наричат критични. Първият такъв период обхваща времето от оплождането до имплантацията на бластоциста. Следващ такъв период е времето на начална органогенеза.

   Факторите на околната среда, които причиняват вродени малформации или дефекти се наричат тератогени. Към тези фактори могат да бъдат отнесени болестите на майката и други фактори: йонизиращи лъчи, тежки метали, хормони, хранителни дефицити. Под тяхното действие могат да настъпят функционални смущения, забавяне на разтежа, малформации.

   Генетичните фактори, които причиняват вродени дефекти и малформации се дължат на смущения в разделянето на хромозомите и генни мутации.

   При еднояйчните близнаци малформациите се изразяват основно с неразделянето им.


   Малформациите по органи или системи могат да бъдат най-различни.

   За установяване на аномалии в пренаталното развитие се прилагат различни диагностични процедури.

 


3.6, 8 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Категория