Начало Медицинска енциклопедия Анатомия Ембриология Специална ембриология Ембрионално развитие на кожата Ембрионално развитие на ноктите

Ембрионално развитие на ноктите

Ембрионално развитие на ноктите - изображение

Ембрионалното развитие на ноктите започва под формата на епидермални надебеления по върховете на пръстите на ръцете и краката. Зачатъците на тези задебеления се появяват около 10-та седмица по върховете на пръстите на ръцете и около 14-та седмица по пръстите на краката. Тези зачатъци пролиферират в проксималната посока по дорзалната повърхност на пръстите, придружавани от съответните нервни разклонения и образуват плитки хлътвания, означени като първични нокътни легла, обградени латерално и проксимално от нокътни гънки. Герминативният слой на проксималната нокътна гънка пролиферира и образува формативната зона или корен, която произвежда нокътната плочка. Подобно на космите, нокътната плочка е изградена от плътно притиснати кератиноцити.

Първоначално нокътната плочка е покрита от тънък епидермален слой, означен като епонихиум, eponychium. Постепенно този слой дегенерира, с изключение на основата на нокътната плочка. Растящата нокътна плочка достига върха на пръстите на ръката през 8-ия месец, а на пръстите на краката - при раждането.

Анонихията е твърде рядко срещана вродена аномалия, която е свързана с ембрионалното развитие на ноктите. Наблюдават се недоразвити нокътни легла или недоразвитие на проксималната нокътна гънка, която продуцира нокътната плочка. Анонихията може да бъде генерализирана или локализирана върху няколко пръсти. При генерализираната форма често се наблюдава неправилно развитие на космите и смущения в развитието на зъбите.

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Категория