Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Натурални продукти Хума (лечебна глина)

Хума (лечебна глина)

Хума (лечебна глина) - изображение

Макар и позната  повече като козметично средство, хумата, или наричана още лечебна глина, е   незаменимо универсално лекарство. Хумата е природно чудо с широка употреба в нетрадиционната медицина.

В днешно време  употребата на хума в медицината се смята за една от най-добрите детоксикиращи терапии, които са абсолютно безвредни. Лечебната глина може да бъде зеленикава, жълтеникава, розовееща или бяла в зависимост от минералите, които преобладават в състава й.

Лечебни свойства


Хумата се използва за лечение както на кожни, така и на вътрешни заболявания. Хумата лекува трудно заздравяващи, гноящи рани, циреи, навяхвания и всякакъв вид контузии, разширени вени, отоци, обриви, екземи, ухапвания от насекоми, херпеси, гъбички на краката, протриване, дори целулит . Хумата подхранва кожата и възвръща еластичността на сухата и накъсана коса. Лечебната глина има обезболяващо и успокояващо действие при артрит. Тя абсорбира натрупаните токсини в храносмилателния тракт. Действа добре при колит, гастрит, бъбречни болести, атеросклероза. Лечебната глина се препоръчва при анемия, пролетна умора, усилена умствена и физическа дейност, бременност.

Как се прилага хумата?

В България има  много находища на лечебна хума, така че, ако имате възможност, е  по-добре сами да си я „наберете“, а не да си я купите опакована. Единственият плюс на фабрично опакованата глина е, че е пресята и изчистена от примеси, а също и добре стрита. И все пак, ако сте избрали по-лесния вариант – да си купите глина, ще откриете поне по една рецепта на гърба на опаковката за това как да използвате хумата и с какво да я смесвате (яйца, оцет, мляко и т.н.). Всичко различно от вода обаче по-скоро убива лечебните свойства на хумата, така че независимо за какво искате да използвате хумата, е по-добре да я разтворите само в малко количество вода.


Хумата е коктейл  от полезни вещества, които действат регенериращо на организма ви. Лечебната  глина съдържа магнезий, желязо, алуминий.  Чудотворната глина е  универсален лек и се прилага  както външно, така и вътрешно – компреси, разтвори, мазила от хума и т.н.

Компресите от хумена каша имат благотворен ефект  при разширени вени. Краката се мажат в продължение на 10 дни. Може да приготвите и мехлем от равни части хума и свинска мас и  да мажете болните участъци със сместа. Масажът с мед и хума действа регенериращо на кожата, изчиства токсините и възстановява енергията в организма ви.

Като профилактично  средство може да пиете всеки ден  преди закуска хумена вода. 1 ч.л. хума се разтваря в 1 ч.ч. вода. След като се утаи, се пие само бистрата вода. Хумената вода се препоръчва и при псориазис  (като се изпива цялата смес заедно с утайката). В началото се пие по една лъжица от сместа, впоследствие - две, докато се стигне до три лъжи дневно и непрекъснато се увеличава гъстотата на разтвора. Страничният ефект се състои в променения цвят на фекалиите. Ако хумата причини запек, това е признак за наличието на прекалено много токсини в организма (при запек е противопоказно да се използва хума). Преминете на по-слаб хумен разтвор и го пийте на малки глътки преди ядене.  

Разтворът от 1-2 ч.л. хума в 100 мл. вода е ефикасно лекарствено  средство при парадонтоза и възпалени  венци. Терапията с хума има благотворен  ефект и що се отнася до пърхота. Лечебната глина се оставя да престои  във вода докато не се разтвори и не се образува кашичка, която се нанася върху косата. Преспива се така и се измива само с вода.

Как да съхранявате и  използвате Хума?

Хумата не трябва да се съхранява в метални съдове и да е в контакт с каквито  и да е метални предмети, които могат да променят химическия й състав. Добре е няколко дни преди да бъде използвана, глината да бъде изложена на преки слънчеви лъчи и на въздух. Лечебната глина трябва да е добре изпечена, стрита и почистена от примеси. За лечебни цели се използва чиста мазна хума.  

Знаете  ли, че...

Когато животните  са болни, те търсят водоеми, където има  глинеста почва, тъй като глината  е предала лечебните си свойства и на водата. Миенето на лицето с  хумена вода пък ще запази кожата ви по-дълго време без бръчки и други несъвършенства.

Здравословните  и разкрасяващи свойства на хумата са били известни още от времето  на египтяните, които правили компреси с лечебна глина и така са лекували рани. Използвали са я и при отравяния  с гъби, а също и в процеса на мумификация заради антибактериалния й ефект. 

За Framar.bg: http://zdrave.rozali.com

Още по темата:

4.0, 23 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛюбопитноАлт. медицинаЛайфстайл