Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Практики за ума и тялото Хиропрактика и масаж Колариум - лечебната сила на червената светлина

Колариум - лечебната сила на червената светлина

Колариум - лечебната сила на червената светлина - изображение

Какво представлява терапията с червена светлина?

Вероятно сте чували, че излагането на синя светлина през нощта може да намали качеството на съня, да доведе до дисбаланс на хормоните и да допринесе за увеличаване на теглото, депресия или тревожност, но това, което не е толкова известно, е, че други дължини на вълните също имат биологични ефекти. Не става въпрос само за светлината, която попада в очите ни. Кожата също може да усети светлина като и двете форми на излагане на светлина предизвикват биологичен ефект. Червената светлина и близко разположената в светлинния спектър, инфрачервена светлина имат добре документирани лечебни и подмладяващи ефекти върху тялото.

В началото на 90-те години на миналия век терапията с червена светлина се използва от учени, за да подпомогне отглеждането на растения в космоса. Учените открили, че интензивната светлина от диоди, излъчващи червена светлина спомага за растежа и фотосинтезата на растителните клетки. След това се изследва червената светлина за нейното потенциално приложение, по-специално в медицината, за да се установи дали може да увеличи енергията в човешките клетки. Изследователите се надяват, че терапията с червена светлина може да бъде ефективен начин за лечение на мускулната атрофия, бавното заздравяване на рани и проблемите с костната плътност, причинени от безтегловност по време на космическо пътуване.

Как действа терапията с червена светлина?

Прониквателна способност на вълните от светлинния спектър Както растенията превръщат светлинната енергия в химическа чрез процеса фотосинтеза, телата ни имат способността да трансформират червената и близката инфрачервена светлина във вид на клетъчна енергия - аденозин трифосфат - необходима за възстановяването, ремонта, захранването и поддържането нашите тела. Аденозин трифосфатът (АТФ) често се нарича "енергийна валута на живота". Човек може да издържи определен период от време без храна, вода и дори въздух, но ако тялото бъде лишено от АТФ дори за секунди, живот не може да продължи.

Рецептата за тази "енергийна валута" зависи от ензим, наречен цитохром С оксидаза. Това е "лепилото", което формира АТФ, помагайки на кислорода (О) да се свързва с никотинамид аденин динуклеотид (NAD) и водород (Н), за да образува NADH - водородните йони, които участват в синтеза на АТФ. За съжаление, под влияние на стрес, заболяване или травма,клетките произвеждат прекомерни количества азотен оксид, който "краде" цитохром С оксидазата чрез свързване с него и възпрепятства работата му. Без достатъчно цитохром С оксидаза, за да се свърже кислородът и NADH, способността на тялото да синтезира АТФ е намален. Без достатъчно АТФ способността на тялото ни да прави колаген, да метаболизира мазнините, да синтезира хормони и изпълнява други задачи намалява и кара човек да се чувства уморен.

Червената светлина и близката инфрачервена светлина действат като разкъсват връзката между азотния оксид и цитохром С оксидазата, като по този начин освобождават цитохром С оксидазата, да синтезира АТФ. Това обаче не е свойство на всяка светлина - само на тази с правилните дължини на вълните и интензитета. Червена светлина трябва да е в диапазона 630-670 нанометра и близката инфрачервена светлина в диапазона 810-880 нанометра.

Терапията с червена светлина се различава от терапиите с лазерна или интензивна импулсна светлина (IPL), тъй като не уврежда повърхността на кожата. Лазерните и импулсни светлинни терапии действат като причиняват контролирано увреждане на външния слой на кожата, което след това стимулира възстановяване на тъканите. Терапията с червена светлина заобикаля това увреждане и директно стимулира възстановяването на кожата. Светлината използвана при терапията с червена светлина, прониква около 5 милиметра под повърхността на кожата.

Ползи от терапията с червена светлина

Червената светлина и близката инфрачервена светлина стимулират производството на колаген, спомагат за заличаване на стрии и белези, подпомагат възстановяването на мускулите, здравето на хормоните и други. Наричана още фотобиомодулация, терапията с червена светлина е полезна за редица условия, от функцията на щитовидната жлеза до зарастването на рани. Сред най-съществените ползи от терапията със светлина са:

 • Увеличаване на производството на колаген и еластин.
 • Увеличаване на енергийните нива.
 • Подкрепа за детоксикиране.
 • Насърчава заздравяването на рани и поправянето на повредени тъкани.
 • Подобрява растежа на косата при хора с андрогенна алопеция.
 • Помага за краткосрочно лечение на синдрома на карпалния тунел.
 • Стимулира заздравяването на бавно заздравяващи рани, като диабетни язви на краката.
 • Намалява лезиите на псориазис.
 • Помага за краткотрайно облекчаване на болката и сутрешната скованост при хора с ревматоиден артрит.
 • Намалява някои от страничните ефекти на лечението на рак, включително възпаление на устната лигавица.
 • Подобрява кожата и изгражда колаген, за да намали бръчките.
 • Подобрява здравето на ставите при хора с дегенеративен остеоартрит на коляното.
 • Помага за намаляване на белези.
 • Облекчава болката и възпалението при хора с болки в ахилесовото сухожилие.

Терапията с червена светлина (RLT) може да се означи и с други имена, като:

 • фотобиомодулация (PBM)
 • нискостепенна светлинна терапия (LLLT)
 • мека лазерна терапия
 • студена лазерна терапия
 • биостимулация
 • лазерна терапия с ниска мощност (LPLT)

Когато RLT се използва с фоточувствителни медикаменти, се означава като фотодинамична терапия. При този вид терапия светлината служи само като активиращ агент за лекарството.

Увеличава производството на колаген и възстановяването на кожата

Лицена жена преди и след терапияТова са основните протеини, които осигуряват структурна подкрепа за нашата кожа. Червената и близката инфрачервена светлина проникват по-дълбоко в кожата, отколкото други цветове, което позволява техните лечебни дължини на вълните да:

 • Подобряват чистотата на кожата, тонуса и текстурата;
 • Увеличава колагена (който осигурява гъвкавост) и еластин (който осигурява еластичност);
 • Подпомагат избледняването на белези (включително белези от акне) и стрии; Още средства и техники за борба с белезите може да откриете в статията: Алтернативно лечение на белези.

Намалява възпалението

Колариумтерапията с червена светлина може да бъде ефективен начин за справяне с акнето. Едно проучване установило, че терапията със светлина помага за намаляване на възпалението и повлиява производството на себум, които са характерни за акне.

Няколко проучвания също са открили, че червените и близките инфрачервени дължини на вълните са полезни за лечение на изгаряне от слънцето;

Подобрява растежа, дебелина и блясък на косата

Влияние на червената светлина върху космите на косатаНяколко изследвания установили, че терапията с червена светлина може да увеличи активността на космения фоликул и да подобри дебелината на косъма, плътността и блясъка.

Подпомага детоксикацията и кръвната циркулация

Червена светлина насочена към лакътната ставаФотобиомодулацията насърчава активността на лимфната система, която подпомага детоксикацията. Също така, подобрява кръвообращението чрез образуване на нови капиляри, което осигурява доставка на повече кръв и кислород към тъканите и органите.

Оптимизира метаболизма и енергийните нива

Предполага се, че червената светлина работи, като произвежда биохимичен ефект в клетките, водещ до укрепване на митохондриите. Митохондриите са властта на клетката - там се създава енергията на клетката. Молекулата, носеща енергия, намираща се в клетките на всички живи същества, се нарича ATФ (аденозин трифосфат). Чрез увеличаване на функцията на митохондриите, използвайки терапията с червена светлина, клетката може да направи повече АТФ. С повече енергия клетките могат да функционират по-ефективно, да се подмладят и да поправят повреда.

Въпреки че точният механизъм все още не е напълно разбран, терапията с колариум терапията с червена светлина увеличава и способността на организма да метаболизира мазнините. Това може да се дължи на способността й да диспергира адипоцитите - клетките, които съхраняват мазнините.

Ползи за щитовидната жлеза и хормоните

Жена на терапия с червена светлинаИзследователите са установили, че терапията с червена светлина има благотворно въздействие върху функцията на щитовидната жлеза, както за жените, така и за мъжете. Съществуват и някои данни, които предполагат, че може да увеличи производството на тестостерон при мъжете.

Подпомага оздравяването и възстановяването

Тъй като стимулира производството на АТФ, който възстановява, ремонтира, подхранва и поддържа тялото ни, терапията с червена светлина може да бъде от полза за:

 • намаляване на дискомфорта на врата, гърба и ставите;
 • по-бързо заздравяване на рани;
 • по-бързо възстановяване на мускулите;
5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.mommypotamus.com/red-light-therapy/
https://www.healthline.com/health/red-light-therapy

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЛюбопитноНовиниСнимкиЛайфстайлФизиологияЗдравни съветиИсторияЛечения