Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Натурални продукти храни и пробиотици Зехтин - естествен продукт за здраве и красота

Зехтин - естествен продукт за здраве и красота

Зехтин - естествен продукт за здраве и красота - изображение
  1. Хранителна стойност на зехтинa
  2. Видове зехтин
  3. Ползи за здравето от зехтина
  4. Зехтинът в помощ на красотата

Зехтинът е растителна мазнина, получена при директното изстискване (пресоване) на плодовете на европейската маслина (Olea Europaea), която традиционно се среща в района на Средиземно море. Ползите за здравето от зехтина са известни по целия свят, а научни изследвания ежедневно доказват и допълват тези твърдения.

Зехтинът е основен компонент в средиземноморската диета, на която се опират едни от световните култури с най-голяма продължителност на живота. Значителна част от здравословните ефекти на тази диета се преписват именно на зехтина. Доказано е, че замяната на маслото и други по-малко здравословни мазнини със зехтин, намалява значително риска от редица заболявания и забавя стареенето. За здравословните ползи на зехтина в голяма степен допринася факта, че той е естествено свободен от 5-те основни виновници за редица здравословни проблеми, като холестерол, сол, захар, глутен и ненаситени мазнини.

Зехтинът се приготвя чрез смачкване на маслини и извличане на сока от тях. По същество, представлява продукт за готвене, което се получава без използване на химикали и промишлено рафиниране. Качественият зехтин се отличава с вкус на пресни маслини. Тъй като студено пресованият зехтин е просто плодов сок без никакви добавки, неговото качество и вкус се определят в голяма степен от сортовете маслини, мястото на отглеждане и особеностите в производството. Освен в кулинарията, зехтинът се използва в козметиката, медицината, а в миналото се е използвал и като гориво за лампи. Въпреки че, произхожда от страните на Средиземноморието, днес зехтин се използва в целия свят. Гърция се отличава с най-висок прием на зехтин на човек в света. Гърците консумират средно 24 литра на година, испанците и италианците – съответно 15 и 13 литра на човек годишно.

Каква е хранителната стойност на 100 грама зехтин?

Енергия - 3701 кДж (885 ккал)

Въглехидрати - 0 грама

Мазнини - 100гр.

  • Наситени - 14 грама
  • Мононенаситени - 73 грама
  • Полиненаситени - 11 грама
  • Омега-3 мазнини/ Омега-6 мазнини - 3.5/21 г

Протеини - 0 грама

Витамин Е - 14 мг (93% от препоръчителната дневна доза за възрастни)

Витамин К - 62 мкг (59% от препоръчителната дневна доза за възрастни)

Видове зехтин

В търговската мрежа съществуват различни видове зехтин, на различни цени, в зависимост от техния клас на хранителна стойност, вкус, начин на събиране на реколтата, преработка и опаковане. В зависимост от това, зехтинът се дели на 6 основни типа:

Студено пресован (Extra virgin olive oil) зехтин – най-високо качество. Нивото на киселинност е по-малко от 1 % и е богат на антиоксиданти. Това го прави крал на маслата. Добива се чрез студено пресоване на прясно набрани маслини. Има зеленикаво-златист до светлозелен цвят, силен аромат и вкус. Високата температурна обработка потиска някои от качествата му, вкуса и аромата. Използва се предимно за салати.

Пресован зехтин (Virgin olive oil) – малко по-ниско качествен е от студено пресования зехтин и основата разлика е, че нивото му на киселинност е около 2 %. Подходящ е за готвене, най-вече за пържене и печене, но може да се използва и в салати. Може да се използва и за масаж на коса и тяло.

Рафиниран зехтин (Refiened olive oil) – получава се чрез рафиниране на необработен зехтин. Процесът на рафиниране премахва нивото на киселинност. Произвежда се в големи количества и е много евтин. Смята се за много по-ниско качествен от другите разновидности и не притежава характерните вкус и аромат на зехтин. Подходящ е за готвене, но не и за салати.

Чист зехтин (Pure olive oil) – представлява смес от рафиниран и студено пресован зехтин. Има ниво на киселинност около 2 % и много по-ниска хранителна стойност, спрямо студено пресования зехтин. Подходящ е за готвене с висока температура, но не е подходящ за салати, тъй като няма характерния вкус и аромат.

Зехтин помаче – подобен е на обикновения зехтин. Получава се чрез извличане на остатъчното масло и вода в маслиновото кюспе, след извличане на екстра върджин зехтина. След това, остатъчното масло се смесва с чист зехтин, за да се придаде някои от характерните качества на зехтина. Той не носи характерните хранителните качества, вкуса и аромата на студено пресования зехтин. Подходящ е за готвене на висока температура.

Лек зехтин (light olive oil) – обикновено терминът "light" се приема като ниско съдържание на калории, но това не е така при зехтина. Всъщност, лайт-зехтина е много нисък клас зехтин. Той съдържа същото количество калории, но няма характерния вкус и аромат. Подходящ е за готвене или печене на ястия, при които характерният маслинов вкус на зехтина не е подходящ.

Ползи за здравето от зехтина

Зехтин за сърдечно-съдовата система

Зехтинът е източник на диетични мазнини в средиземноморската диета, която е свързана с нисък процент на смъртност от сърдечно-съдови заболявания, в сравнения с други части на света. Според изследване на Maria Isabel-Covas (Barcelona Biomedical Research Park, Spain) хората, които редовно консумират зехтин са с понижен риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания, включително хипертония, инфаркт и хиперлипидемия (повишени нива на триглицридите в кръвта). Също така, редовният прием на зехтин помага за намаляване на възпалението, предотвратява тромбозата, подпомага ендотелната функция (вътрешната обвивка на съдовете) и въглехидратната обмяна. Високото съдържание на полифеноли (антиоксиданти) пази сърцето здраво. Способността на зехтина да предотвратява втвърдяването на артериите и развитието на атеросклероза обяснява ниския процент на смъртност от сърдечно-съдови заболявания в страните от Южното Средиземноморие. Кардиолози препоръчват най-малко 2 супени лъжици студено пресован зехтин всеки ден.

Зехтинът помага за поддържане на здравословни нива на холестерола в кръвта. Японско проучване показва, че средните концентрации на LDL-холестерола се понижават при 28 пациента, приемали зехтин веднъж на ден, в продължение на 6 седмици. LDL-холестерол се нарича още липопротеини с ниска плътност или „лош холестерол”.

Зехтинът е полезен за мозъчната дейност и предотвратява инсулт

Според проучване във Франция, зехтинът подобрява когнитивните функции. Проучването показва, че зрителната памет и говора са значително на по-високо ниво при възрастни хора, които редовно използват зехтин (не само в готвенето, но и в сосове и дресинги). Зехтинът също така, помага да се подобри състоянието на хора, страдащи от мозъчни заболявания. При хората, които редовно използват зехтин за готвене и салати, рискът от инсулт е с 41 % по-нисък, спрямо тези, които никога не са го използвали. Тъй като инсултът е с повишена честота сред възрастните хора, употребата на зехтин е лесен начин за предотвратяването му.

Зехтин срещу болест на Алцхаймер. Олеокантал (Oleocanthal) е естествено фенолно съединение, открито в екстра върджин зехтин. В лабораторни изследвания върху мишки, изследователи открили, че има свойството да подпомага преноса на анормални (болестни) протеини и да увеличава производството на ключови протеини и ензими, нужни за премахване на бета-амилоида натрупан в мозъка. Освен това, притежава естествени противовъзпалителни свойства, подобни на тези на ибупрофен. В подкрепа на това е и констатацията, че в Средиземноморските страни, където консумацията на зехтин е по-висока, болест на Алцхаймер се среща в по-нисък процент, спрямо другите места по света.

Зехтинът намалява риска от депресия

Хора, чиито диети са с високо съдържание на транс-мазнини (бързи закуски, сладкиши) са с повишен риск от развитие на депресия, в сравнение с тези, чиито диети са богати на моно- и полиненаситени мазнини. Рискът от депресия нараства пропорционално с повишаването на концентрацията на транс-мазнините в диетата.

Зехтинът може да намали риска от рак на гърдата

Екип от учени в Барселона, Испания са открили ключов механизъм, по който студено пресованият зехтин намалява риска от рак на гърдата, за разлика от други растителни масла. Изследователи са установили наличие на каскада от сигнали в туморните клетки на гърдата, които се активират от студено пресования зехтин. Те стигат до извода, че зехтинът намалява активността на определен онкоген (p21Ras), който кара раковите клетки да нарастват, предотвратява увреждането на ДНК и насърчава смъртта на туморните клетки. Същият екип е установил, че царевичното масло, което е богато на n-6 полиненаситени мастни киселини увеличава агресивността на туморите, докато зехтинът има обратния ефект. Наличието на антиоксиданти в зехтина неутрализира свободните радикали в тялото и по този начин намалява риска от злокачествено израждане на клетките. Редовната употреба на студено пресован зехтин се свързва с по-висока честота на доброкачествени (неракови) тумори на гърдата.

Зехтин срещу кожни тумори

Зехтинът е с естествено високо съдържание на антиоксиданти и съдържа витамин К, който може да бъде полезен в терапията на кожни тумори. Според скорошно проучване, втриването на зехтин в кожата след излагане на слънце намалява риска от развитие на тумори на кожата. Достатъчно е след излагане на слънце, кожата да се намаже със зехтин и да се остави да престои една нощ. На сутринта може да се измие.

Има данни, че зехтинът може да намали скоростта на развитие и на едно от най-агресивните тумори – злокачествена меланома (рак на кожата).

Зехтин срещу остър панкреатит и диабет

Зехтинът е богат на олеинова киселина и хидрокситиросол, което засяга развитието на остър панкреатит (остро възпаление на панкреаса). Съществуват все повече доказателства, че окислително-възпалителни реакции имат роля в развитието на хронични заболявания и диетата играе важна роля в тези процеси.

Зехтинът намалява риска от диабет тип 2. Замяната на приеманите масла със зехтин (до 1 литър на седмица) поддържа нивата на кръвна захар стабилни. Ако сте в преддиабетично състояние (граничен диабет), е необходимо да приемате най-малко 2 супени лъжици зехтин ежедневно. Това понижава риска от развитие на диабет с почти 50 %. Важно е да се отбележи, че понижението на риска от диабет не е свързано с промени в телесното тегло или физическата активност.

 Зехтинът предпазва черния дроб

Според изследователи в Тунис и Саудитска Арабия, студенопресованият зехтин предпазва черния дроб от оксидативен стрес (увреждане на клетките). Извършеното от тях проучване включва излагане на лабораторни плъхове на действието на токсичен хербицид, като същевременно са подложени на диета, съдържаща зехтин. В резултат, установили, че черният дроб е частично защитен от токсично увреждане.

Зехтинът предпазва от улцерозен колит

Улцерозен колит е често срещано, хронично заболяване, свързано с тежко възпаление на дебелото черво. Учени от университета в Източна Англия казват, че консумацията на по-голямо количество зехтин може да предотврати развитието на язвен колит. При сравнение на диетите на хора страдащи от улцерозен колит с тази на клинично здрави, е установено, че участниците с най-висока доза на олеинова киселина (компонент на зехтина) имат 90 % по-нисък риск от развитие на улцерозен колит в сравнение с тези, приемали най-ниска доза. Изглежда, че олеиновата киселина блокира химикали в червата, които влошават възпалението. Предполага се, че около половината от случаите на улцерозен колит могат да се предотвратят, ако се консумират по-големи количества олеинова киселина. 2 до 3 супени лъжици зехтин на ден са достатъчно за предпазен ефект.

Зехтин срещу кожни изгаряния

Когато се говори за първа помощ при изгаряне на кожата, зехтинът трудно може да бъде изместен по ниво на ефективност. Може би алое вера е сред основните му конкуренти, но зехтинът определено е по-лесно достъпен. След изгаряне на кожата, трябва незабавно да я охладите със студена вода, а след това да нанесете зехтин върху мястото. Поддържайте мястото добре намазано със зехтин за 24 часа. Това успокоява и предпазва кожата от прекомерно изсушаване, а освен това ускорява възстановяването й.

Зехтин за по-бързо зарастване на рани, намаляване на отоци и синини

Втрийте зехтин в кожните ръбове на раната, за да подпомогнете нейното зарастване. Аналогичен е ефектът при наличие на подуване и синини по кожата.

Зехтин срещу хъркане

Глътка зехтин преди лягане може да възпрепятства хъркането, тъй като помага за поддържане на лигавицата на гърлото овлажнена.

Зехтин при болки и дразнене на гърлото

Чаена лъжичка зехтин може да помогне за успокояване на гъделичкане или болките в гърлото и да намали кашлицата.

Зехтин срещу болки в ушите

Използвайте памучен тампон, чрез който много внимателно нанесете зехтин в канала на външното ухо. Това ще отстрани излишният секрет и ще успокои болката. Може да го затоплите леко (внимавайте да не стане твърде горещ) преди употреба.

 

Зехтин срещу подсичане при бебе

 

Внимателното обтриване на бебешкото дупе със зехтин може да помогне за бързото зарастване на обрив и зачервявано от пелените, а също така може и да предотврати появата му.

Зехтин за предпазване от насекоми

Нанесете зехтин върху кожата си, преди да прекарате времето си на открито, при наличие на хапещи насекоми. Зехтинът пречи на насекомото да Ви ухапе.

Зехтин за редуциране на теглото

Повечето хора избягват зехтина, защото е гъст, с високо съдържание на мазнини и предполагат, че води до наддаване на тегло. Това е погрешно схващане! Всъщност, проучвания показват, че зехтинът помага за намаляване на теглото. Той задържа организма по-дълго сит, а също така, намалява глада за захар.

 

Зехтинът подобрява здравето на костите

Зехтинът помага за усвояване на калция, подобрява костната минерализация и процеса на калциране. Това е изключително полезно за хора, страдащи от остеопороза, при които костите са лесно чупливи поради намалена костна маса.

Зехтин срещу запек

Зехтинът действа ослизяващо на храносмилателния канал и облекчава преминаването на чревното съдържание, като по този начин може да облекчи запека. Също така, подобрява дейността на храносмилателната система и намалява риска от стомашно-чревни проблеми като гастрит и пептична язва.

Зехтинът в помощ на красотата

За здрава кожа. Зехтинът е богат на витамини, минерали и естествени мастни киселини. Той е богат източник на елементи забавящи стареенето на кожата; богат е на антиоксиданти, което, освен че забавя стареенето, пази от поява на бръчки и фини линии; зехтинът пази и подхранва кожата.

Зехтинът е отлично средство за борба със сухата кожа. Достатъчно е да нанесете малко количество зехтин върху кожата и да масажирате добре. Освен за лицето, може да използвате зехтин и за кожата по цялото тяло. Това ще направи кожата изключително гладка и мека при допир. Ако лактите и коленете Ви са прекалено сухи, масажирайте ги със зехтин.

Ако имате суха кожа на лицето, може да опитате следната домашна маска: Смесете малко мед и яйчен жълтък в зехтин и разбъркайте добре. Нанесете върху лицето си и оставете 10-15 минути, след което отмийте с хладка вода.

Раздразнена кожа: Ако имате раздразнения по кожата или сте изгорели от слънцето, нанесете зехтин върху областта и масажирайте леко.

При стрии: Чрез масажиране на засегнатата от стрии кожа със зехтин, може да подобрите еластичността и регенеративните свойства на кожата. Това ще помогне за намаляване на стриите и предотвратява образуването на нови.

Добавете малко зехтин към гланца си за устни. Това ще Ви избави от напуканите устни само за няколко дни. Зехтинът може да се използва успешно и срещу напукани пети и чупливи нокти.

За здрава и красива коса: зехтинът намира важно място и в ежедневната грижа за косата. Ако страдате от проблеми като сух скалп или пърхот, включването на зехтина е добра идея. Нанесете малко зехтин върху скалпа и масажирайте с върховете на пръстите си като правите кръгови движения. Релаксиращ масаж на скалпа със зехтин подобрява циркулацията на кръвта и стимулира космените фоликули да произвеждат по-плътни и здрави нишки. Нанасянето на зехтина по връхчетата ще добави блясък. Оставете 30 минути да престои, след което измийте косата. Прилагайте веднъж седмично.

Срещу цъфтене на косата: масажирайте краищата на космите с леко затоплен зехтин. Не забравяйте, че прекомерното загряване на зехтина води до загуба на полезните му качества.

В търговската мрежа съществува изключително голямо разнообразие от зехтин. За да извлечете максимално най-много от полезните му свойства, използвайте само качествен, екстра върджин зехтин!

Източници:
http://www.oliveoiltimes.com
http://www.medicalnewstoday.com
http://purehealthyoil.com
http://www.thehealthsite.com.

 

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиЛюбопитноЗдравни съветиСнимкиВидеоДиетиЛайфстайлХрани и ястияНовиниБотаника