Нормални или повишени плазмени нива на треонин
Нормални или повишени плазмени нива на треонин: състояния, характеризиращи се с леко повишаване на нивата на аминокиселината треонин в кръвната плазма. Храните съдържащи тази аминокиселина са птичето месо, червеното месо, рибата, сиренето, лещата и други. Треонинът е незаменима аминокиселина, поддържаща нормалния белтъчен баланс в организма.
Нормалните или повишени плазмени нива на треонин може да са резултат от метаболитни разстройства, генетични заболявания, дефицит на пиридоксамин 5-прим-фосфат оксидаза (Pyridoxamine 5-prime-phosphate oxidase deficiency) и други.
Дефицитът на пиридоксамин 5-прим-фосфат оксидазата представлява разстройство в метаболизма, дължащо се на недостига на ензим 5-прим-фосфат окссидаза. Това разстройство може да бъде установено скоро след раждането, а също така би могло да предизвика и преждевременно раждане. Това метаболитно нарушение се характеризира с нормални или повишени нива на глицин и треонин в плазмата, понижени плазмени нива на аргинин, левкопения, анемия, тромбоцитопения, забавено развитие, повишено отделяне на слюнка, припадъци, енцефалопатия, коагулопатия, намален мускулен тонус, ниски стойности на кръвната захар, нарушено хранене, въртеливо движение на очите и други.
Коментари към Нормални или повишени плазмени нива на треонин