0 продукта

Анатомия

Далак, слезка (lien)

Далак, слезка - изображение

Слезката е най-големия лимфоиден орган в човешкия организъм. Освен това той е и орган на кръвоносната система. Освен, че произвежда лимфоцити, нейната функция е също и да прочиства кръвта от чужди частици, микроорганизми, дегенерирали левкоцити както и фрагменти от разрушени червени клетки. Слезката играе роля и на кръвно депо, в нея се задържа значително количество кръв, което при нужда се освобождава в общото кръвообращение.
Слезката не е жизнено важен орган, въпреки тези нейни функции, защото това са функции които се изпълняват и от други органи.


Слезката има форма на кафеникаво зърно. На нея се различават една изпъкнала част- facies diaphragmatica, и една вдлъбната повърхност- facies visceralis. Тя притежава два ръба, горен и долен- margo superior et inferior, и два края, един насочен нагоре и назад- extremitas posterior, и друг насочен надолу и напред- extremitas anterior. В средата на висцералната повърхност на слезката се намира плитка бразда наречена хилус- hilum splenicum. През това място в слезката навлизат артерии и нерви, а излизат венозни и лимфни съдове.
Слезката се намира под лявото подребрие, на ниво на 10 и 11 ребро. С диафрагмалната си повърхност слезката заляга върху диафрагмата. С висцералната повърхност, слезката влиза в контакт с различни органи от коремната кухина.


Слезката е покрита със серозна обвивка- tunica serosa, която е срастнала с външната повърхност на слезката. Единствено хилуса на слезката не е покрит от тази обвивка. Най-отвън пак е ограничена със съединителнотъканна капсула-tunica fibrosa. От тази обвивка във вътрешността на органа навлизат съединителнотъканни гредички- trabeculae splenicae, които се свързват помежду си и образуват вътршния скелет на органа. Пространствата между фиброзния скелет са изпълнени с мека материя наречена пулпа- pulpa splenica. Тази пулпа бива два вида:
- Бяла пулпа, pulpa alba- тази пулпа е изградена от комактна лимфоидна тъкан, групирана около артериални разклонения- това са т. нар фоликули на слезката, наречени още слезкови или Малпигиеви телца. В периферията на тези пространства се намират натрупани В-лимфоцити, докато около централната артерия се установяват Т-лимфоцити.
- Червена пулпа, pulpa rubra- тя се състои от венозни синуси и от разположени между тях пулпни повлекла- chordae splenicae.


Кръвта в слезката се внася от a. splenica. След навлизането в хилуса тя се разделя на клонове, които вървят в гредичките- трабекуларни артерии. Тези артерии продължават и навлизат в пулпата. Артериите в пулпата се наричат централни артерии. Клоновете на централните артерии се разделят на известен брой доста прави клонове които наподобяват метла- наричат се penicillin. Терминалните артерии преминават в артериални капиляри които продължават в венозните синуси.
Венозните синуси (синусоиди), представляват разширени съдови пространства които поемат кръвта от артериалните капиляри. От венозните синусоиди кръвта преминава и се оттича в събирателните венули. Количеството на кръвта в синусоидите се регулира от дейността на два вида физиологични сфинктери- аферентни и еферентни. Венозната кръв от капилярните вени се оттича в събирателни венули. Венозните съдове на пулпата се вливат в трабекуларните вени които се насочват към хилуса. От него излизат голям брой отделни вени- rami splenicae, които се обединяват във v. splenica.

Оцени страницата и я сподели с приятели
12345 3.2, 78 Гласа
Сподели в Facebook
Коментирай във Facebook

!. forum.framar.bg

Споделете вашето мнение, задайте въпрос или отворете дискусия за "Далак, слезка (lien)" във форума.

?. www.framar.bg:

Коментирайте "Далак, слезка (lien)"

1. Ivanka: (2012-11-29 14:53:58)

lekyva li ce clezkata?, kakva xrana da ce yiade?

2. www.framar.bg отговаря: (2012-11-29 15:20:14)

Ivanka

lekyva li ce clezkata?, kakva xrana da ce yiade?

Има значение какво заболяване имате?

 

3. aneliq: (2013-01-15 09:40:29)

kakvo trabva da qdesh za slezkata

4. www.framar.bg отговаря: (2013-01-15 09:47:17)

aneliq

kakvo trabva da qdesh za slezkata

Диетата се определя в зависимост от вида на заболяването. Уточнете с Вашия лекар дали е необходимо да спазвате определена диета.

5. Veselka: (2013-01-25 15:31:12)

Здравейте искам да попитам какви сраствания може да се получат и дали въобще се получават след премахване на слезката.Какви усложнения и проблеми може да се появят след време след отстраняване на далака

6. www.framar.bg отговаря: (2013-01-25 16:46:29)

Veselka

Здравейте искам да попитам какви сраствания може да се получат и дали въобще се получават след премахване на слезката.Какви усложнения и проблеми може да се появят след време след отстраняване на далака

Сраствания могат да се получат след каквато и да е операция. Обикновено хората с отстранен далак имат същата продължителност и качество на живот и като хората без такава операция. След като имате притеснения поговорете с Вашия лекар.

Одобрявате ли идеята на министър Москов за съкращаване на правата на неосигурените лица?

Да, заставам зад идеята - неосигурените трябва да имат само право на спешна помощ.
Да, заставам зад идеята - но социално-слабите трябва да имат възможност да получат доходи и тогава да им се изискват осигуровки.
Не мога да предвидя ефекта от тази идея, но вярвам, че ще е положителен.
Против идеята съм - тя няма да доведе до промяна и подобряване на здравната грижа.
Против идеята съм - неравнопоставеността ще доведе до социална криза с непредвидим изход.
Не мога да предвидя ефекта от тази идея, но вярвам, че ще е отрицателен.

Бюлетин

Промоции.

Актуални продукти.

Информация и новини.

При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.