0 продукта

Анатомия

Далак, слезка (lien)

Далак, слезка - изображение

Слезката - lien, е най-големият лимфоиден орган в човешкия организъм. Освен това тя е и орган на кръвоносната система. Функцията на този орган е многостранна: произвежда лимфоцити и играе основна роля в изграждането на имунитета, прочиства кръвта от чужди частици, микроорганизми, дегенерирали левкоцити, както и фрагменти от разрушени червени клетки - еритроцити. Слезката осъществява роля и на кръвно депо - в нея се задържа значително количество кръв, което при нужда се освобождава в системното кръвообращение. Слезката не е жизненоважен орган, тъй като нейните функции могат да се изпълняват и от други органи. Поради тази причина при отстраняването й човек продължава да живее.

Слезката има форма, наподобяваща тази на кафеено зърно. На нея се различават една изпъкнала част - facies diaphragmatica, и една вдлъбната повърхност - facies visceralis. Тя притежава два ръба, горен и долен - margo superior et inferior, и два края, един насочен нагоре и назад - extremitas posterior, и друг насочен надолу и напред - extremitas anterior. В средата на висцералната повърхност на слезката се намира плитка надлъжна бразда, наречена хилус - hilum splenicum. В тази област в слезката навлизат артерии и нерви, а излизат венозни и лимфни съдове.

Слезката е разположена под лявото подребрие, на ниво на 10-то и 11-то ребро. Задният край на органа се локализира на 3 см. в ляво от 9-ти гръден прешлен, а предния й край достига до равнището 1-ви и 2-ри поясни прешлени. С диафрагмалната си повърхност слезката заляга върху долната страна на диафрагмата. С висцералната си повърхност слезката влиза в контакт с различни органи от коремната кухина, като по нея се наблюдават отпечатъци на тези органи:

  • facies gastrica - поле, разположено между горния ръб и хилуса, към което заляга дъното на стомаха;
  • facies colica - поле, ограничено между долния ръб и хилуса на слезката, към което най-отпред се допира лявата извивка на дебелото черво, по-назад - опашката на панкреаса;
  • facies renalis - най-задната повърхност на полето между долния ръб и хилуса, която влиза в контакт с горния полюс на бъбрека с лява надбъбречна жлеза.

Слезката е покрита със серозна обвивка - tunica serosa, която е сраснала с външната повърхност на органа. Единствено хилуса на слезката не е покрит от тази обвивка. От хилуса серозната обвивка се продължава към стомаха и диафрагмата, като формира съответно lig. gastrosplenicum и lig. phrenicosplenicum.

Устройство на слезкаИзграждането на слезката наподобява анатомично строежа на лимфните възли, като се наблюдават и съществени структурни различия. Най-отвън е ограничена със съединителнотъканна капсула - tunica fibrosa. От фиброзната капсул във вътрешността на органа навлизат съединителнотъканни гредички - trabeculae splenicae, които се свързват помежду си и образуват вътрешния скелет на органа. Тази структура е изградена от колагенни и еластични влакна, и гладкомускулни елементи, даващи възможност на слезката да променя своя размер, като по този начин се осъществява функцията й на кръвен резервоар.

Пространствата между фиброзния скелет са изпълнени с мека материя наречена пулпа - pulpa splenica. Тази пулпа бива два вида:

1. Бяла пулпа, pulpa alba - изградена е от компактна лимфоидна тъкан, групирана около артериални разклонения - това са т. нар. фоликули на слезката, известни още слезкови или Малпигиеви телца в центъра, на които се разполага централна артерия - a. centralis. По структура наподобяват кортикалните лимфни фоликули на лимфните възли. Съдържат зародишеви центрове в периферията, на които се намират В-лимфоцити, докато около централната артерия се откриват Т-лимфоцити.

2. Червена пулпа, pulpa rubra - състои се от венозни синуси и от разположени между тях пулпни повлекла - chordae splenicae, състоящи се от лимфоидна тъкан и различно количество червени кръвни клетки.

Кръвта в слезката се внася от a. splenica. След навлизането в хилуса тя се разделя на клонове, които вървят в гредичките - трабекуларни артерии. Тези артерии продължават и навлизат в пулпата. Артериите в пулпата се наричат централни артерии. Клоновете на централните артерии се разделят на известен брой доста прави клонове, които наподобяват метла - наричат се penicillin. Терминалните артериални капиляри - крайни разклонения на центраните артерии, се отварят във венозни синуси.

Венозните синуси (синусоиди) представляват разширени съдови пространства, които се съединяват едно с друго. Те поемат кръвта от артериалните капиляри. От венозните синусоиди кръвта преминава и се оттича в събирателните венули. В стената на синусите, между ендотелните клетки, се разполагат множество макрофаги, които осъществяват фагоцитна функция.

Количеството на кръвта в синусоидите се регулира от дейността на два вида физиологични сфинктери - аферентни и еферентни. Венозната кръв от капилярните вени се оттича в събирателни венули. Венозните съдове на пулпата се вливат в трабекуларните вени, които се насочват към хилуса. От него излизат голям брой отделни вени - rami splenicae, които се обединяват във v. splenica. Във фиброзната обвивка и трабекулите на слезката се разполагат еферентни лимфни съдове.

Оцени страницата и я сподели с приятели
12345 3.2, 78 Гласа
Сподели в Facebook
Коментирай във Facebook

!. forum.framar.bg

Споделете вашето мнение, задайте въпрос или отворете дискусия за "Далак, слезка (lien)" във форума.

?. www.framar.bg:

Коментирайте "Далак, слезка (lien)"

1. Ivanka: (2012-11-29 14:53:58)

lekyva li ce clezkata?, kakva xrana da ce yiade?

2. www.framar.bg отговаря: (2012-11-29 15:20:14)

Ivanka

lekyva li ce clezkata?, kakva xrana da ce yiade?

Има значение какво заболяване имате?

 

3. aneliq: (2013-01-15 09:40:29)

kakvo trabva da qdesh za slezkata

4. www.framar.bg отговаря: (2013-01-15 09:47:17)

aneliq

kakvo trabva da qdesh za slezkata

Диетата се определя в зависимост от вида на заболяването. Уточнете с Вашия лекар дали е необходимо да спазвате определена диета.

5. Veselka: (2013-01-25 15:31:12)

Здравейте искам да попитам какви сраствания може да се получат и дали въобще се получават след премахване на слезката.Какви усложнения и проблеми може да се появят след време след отстраняване на далака

6. www.framar.bg отговаря: (2013-01-25 16:46:29)

Veselka

Здравейте искам да попитам какви сраствания може да се получат и дали въобще се получават след премахване на слезката.Какви усложнения и проблеми може да се появят след време след отстраняване на далака

Сраствания могат да се получат след каквато и да е операция. Обикновено хората с отстранен далак имат същата продължителност и качество на живот и като хората без такава операция. След като имате притеснения поговорете с Вашия лекар.

Кърменето на обществени места – естествено, допустимо или неприемливо?

Майката има право да кърми детето си независимо от възрастта му когато и където пожелае, без разголването й да се отъждествява с форма на ексхибиционизъм. Собствениците на търговския комплекс следва да бъдат осъдени и да платят обезщетение.
Кърменето на обществени места не подлежи на коментар, когато майката се стреми да запази интимността на този акт встрани от чуждите погледи като наметне себе си и бебето с шал. Искът на БХК не следва да бъде удовлетворен.
Кърменето на бебето и детето извън дома е редно да се практикува в уединението на специални помещения, предназначени за хранене и преобличане. Майката основателно е била помолена да преустанови храненето на детето си, щом не желае да завоалира процеса.
Не само тютюнопушенето, но и кърменето на обществена места трябва да бъде забранено.

Бюлетин

Промоции.

Актуални продукти.

Информация и новини.

При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.