0 продукта

Анатомия

Далак, слезка (lien)

Далак, слезка - изображение

Слезката - lien, е най-големият лимфоиден орган в човешкия организъм. Освен това тя е и орган на кръвоносната система. Функцията на този орган е многостранна: произвежда лимфоцити и играе основна роля в изграждането на имунитета, прочиства кръвта от чужди частици, микроорганизми, дегенерирали левкоцити, както и фрагменти от разрушени червени клетки - еритроцити. Слезката осъществява роля и на кръвно депо - в нея се задържа значително количество кръв, което при нужда се освобождава в системното кръвообращение. Слезката не е жизненоважен орган, тъй като нейните функции могат да се изпълняват и от други органи. Поради тази причина при отстраняването й човек продължава да живее.

Слезката има форма, наподобяваща тази на кафеено зърно. На нея се различават една изпъкнала част - facies diaphragmatica, и една вдлъбната повърхност - facies visceralis. Тя притежава два ръба, горен и долен - margo superior et inferior, и два края, един насочен нагоре и назад - extremitas posterior, и друг насочен надолу и напред - extremitas anterior. В средата на висцералната повърхност на слезката се намира плитка надлъжна бразда, наречена хилус - hilum splenicum. В тази област в слезката навлизат артерии и нерви, а излизат венозни и лимфни съдове.

Слезката е разположена под лявото подребрие, на ниво на 10-то и 11-то ребро. Задният край на органа се локализира на 3 см. в ляво от 9-ти гръден прешлен, а предния й край достига до равнището 1-ви и 2-ри поясни прешлени. С диафрагмалната си повърхност слезката заляга върху долната страна на диафрагмата. С висцералната си повърхност слезката влиза в контакт с различни органи от коремната кухина, като по нея се наблюдават отпечатъци на тези органи:

  • facies gastrica - поле, разположено между горния ръб и хилуса, към което заляга дъното на стомаха;
  • facies colica - поле, ограничено между долния ръб и хилуса на слезката, към което най-отпред се допира лявата извивка на дебелото черво, по-назад - опашката на панкреаса;
  • facies renalis - най-задната повърхност на полето между долния ръб и хилуса, която влиза в контакт с горния полюс на бъбрека с лява надбъбречна жлеза.

Слезката е покрита със серозна обвивка - tunica serosa, която е сраснала с външната повърхност на органа. Единствено хилуса на слезката не е покрит от тази обвивка. От хилуса серозната обвивка се продължава към стомаха и диафрагмата, като формира съответно lig. gastrosplenicum и lig. phrenicosplenicum.

Устройство на слезкаИзграждането на слезката наподобява анатомично строежа на лимфните възли, като се наблюдават и съществени структурни различия. Най-отвън е ограничена със съединителнотъканна капсула - tunica fibrosa. От фиброзната капсул във вътрешността на органа навлизат съединителнотъканни гредички - trabeculae splenicae, които се свързват помежду си и образуват вътрешния скелет на органа. Тази структура е изградена от колагенни и еластични влакна, и гладкомускулни елементи, даващи възможност на слезката да променя своя размер, като по този начин се осъществява функцията й на кръвен резервоар.

Пространствата между фиброзния скелет са изпълнени с мека материя наречена пулпа - pulpa splenica. Тази пулпа бива два вида:

1. Бяла пулпа, pulpa alba - изградена е от компактна лимфоидна тъкан, групирана около артериални разклонения - това са т. нар. фоликули на слезката, известни още слезкови или Малпигиеви телца в центъра, на които се разполага централна артерия - a. centralis. По структура наподобяват кортикалните лимфни фоликули на лимфните възли. Съдържат зародишеви центрове в периферията, на които се намират В-лимфоцити, докато около централната артерия се откриват Т-лимфоцити.

2. Червена пулпа, pulpa rubra - състои се от венозни синуси и от разположени между тях пулпни повлекла - chordae splenicae, състоящи се от лимфоидна тъкан и различно количество червени кръвни клетки.

Кръвта в слезката се внася от a. splenica. След навлизането в хилуса тя се разделя на клонове, които вървят в гредичките - трабекуларни артерии. Тези артерии продължават и навлизат в пулпата. Артериите в пулпата се наричат централни артерии. Клоновете на централните артерии се разделят на известен брой доста прави клонове, които наподобяват метла - наричат се penicillin. Терминалните артериални капиляри - крайни разклонения на центраните артерии, се отварят във венозни синуси.

Венозните синуси (синусоиди) представляват разширени съдови пространства, които се съединяват едно с друго. Те поемат кръвта от артериалните капиляри. От венозните синусоиди кръвта преминава и се оттича в събирателните венули. В стената на синусите, между ендотелните клетки, се разполагат множество макрофаги, които осъществяват фагоцитна функция.

Количеството на кръвта в синусоидите се регулира от дейността на два вида физиологични сфинктери - аферентни и еферентни. Венозната кръв от капилярните вени се оттича в събирателни венули. Венозните съдове на пулпата се вливат в трабекуларните вени, които се насочват към хилуса. От него излизат голям брой отделни вени - rami splenicae, които се обединяват във v. splenica. Във фиброзната обвивка и трабекулите на слезката се разполагат еферентни лимфни съдове.

Оцени страницата и я сподели с приятели
12345 3.2, 78 Гласа
Сподели в Facebook
Коментирай във Facebook

!. forum.framar.bg

Споделете вашето мнение, задайте въпрос или отворете дискусия за "Далак, слезка (lien)" във форума.

?. www.framar.bg:

Коментирайте "Далак, слезка (lien)"

1. Ivanka: (2012-11-29 14:53:58)

lekyva li ce clezkata?, kakva xrana da ce yiade?

2. www.framar.bg отговаря: (2012-11-29 15:20:14)

Ivanka

lekyva li ce clezkata?, kakva xrana da ce yiade?

Има значение какво заболяване имате?

 

3. aneliq: (2013-01-15 09:40:29)

kakvo trabva da qdesh za slezkata

4. www.framar.bg отговаря: (2013-01-15 09:47:17)

aneliq

kakvo trabva da qdesh za slezkata

Диетата се определя в зависимост от вида на заболяването. Уточнете с Вашия лекар дали е необходимо да спазвате определена диета.

5. Veselka: (2013-01-25 15:31:12)

Здравейте искам да попитам какви сраствания може да се получат и дали въобще се получават след премахване на слезката.Какви усложнения и проблеми може да се появят след време след отстраняване на далака

6. www.framar.bg отговаря: (2013-01-25 16:46:29)

Veselka

Здравейте искам да попитам какви сраствания може да се получат и дали въобще се получават след премахване на слезката.Какви усложнения и проблеми може да се появят след време след отстраняване на далака

Сраствания могат да се получат след каквато и да е операция. Обикновено хората с отстранен далак имат същата продължителност и качество на живот и като хората без такава операция. След като имате притеснения поговорете с Вашия лекар.

Случвало ли ви се е да ви откажат лекарство, ако нямате рецепта за него?

Фармацевтите винаги ми отказват дадено лекарство, ако нямам рецепта за него.
Фармацевтите отказват, но променят решението си, ако съм редовен клиент или много им се помоля.
Някъде искат, другаде не искат рецепта, въпрос на фирмена политика.
Никога не съм имал проблем с получаването на лекарства, рецептата е само формалност.

Бюлетин

Промоции.

Актуални продукти.

Информация и новини.

При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.