Начало Медицинска енциклопедия Фармакологични групи МУСКУЛНО-СКЕЛЕТНА СИСТЕМА АНТИПОДАГРОЗНИ ПРЕПАРАТИ (M04)

АНТИПОДАГРОЗНИ ПРЕПАРАТИ (ANTIGOUT PREPARATIONS) | ATC M04

ANTIGOUT PREPARATIONS | M04

АНТИПОДАГРОЗНИ ПРЕПАРАТИ (ANTIGOUT PREPARATIONS) | ATC M04

Подаграта представлява форма на артрита, която се причинява от натрупването на кристали на пикочна киселина в ставите. Натрупването на кристали се дължи хиперурицемията. Подаграта е изключително болезнена болест, която в повечето случаи засяга само една става и най-вече палеца на крака. Обиковено има два източника на болка. Кристалите вътре в ставата причиняват изключителна болка при движение на засегнатата област. Тъканите около ставата се възпаляват и предизвикват подуване на кожата. Голяма болка може да се предизвика от минимален допир.

Обикновено се назначават медикаментозни препарати, които да намалят болката и да понижат продължителността на пристъпа. Предписват се средства, понижаващи нивото на пикочна киселина в кръвта, както и такива, успокояващи отделянето й през бъбреците. Желателно е медикаментите да се примат и с профилактична цел.

Профилактиката се състои в ежегодно изследване на нивото на пикочна киселина в кръвта. Ако нивото се окаже високо, това съвсем не значи, че непременно е начало на подагра. Може да се касае за друг проблем.

Някои лекарства като аспирин и диуретици понижават отделянето на пикочна киселина през бъбреците и в такъв случаи те трябва да се заменят с други медикаменти.

3.3, 8 гласа

ATC ПОДГРУПИ

M04 АНТИПОДАГРОЗНИ ПРЕПАРАТИ ANTIGOUT PREPARATIONS

ПРОДУКТИ ОТ ГРУПА АНТИПОДАГРОЗНИ ПРЕПАРАТИ (ANTIGOUT PREPARATIONS) | ATC M04 (M04)

ВСИЧКИ

КОМЕНТАРИ КЪМ АНТИПОДАГРОЗНИ ПРЕПАРАТИ