Начало Медицинска енциклопедия Фармакологични групи ХОРМОНАЛНИ ПРЕПАРАТИ ЗА СИСТЕМНО ПРИЛОЖЕНИЕ, С ИЗКЛЮЧЕНИЕ НА ПОЛОВИ ХОРМОНИ И ИНСУЛИНИ КАЛЦИЕВА ХОМЕОСТАЗА (H05)

КАЛЦИЕВА ХОМЕОСТАЗА (CALCIUM HOMEOSTASIS) | ATC H05

CALCIUM HOMEOSTASIS | H05

КАЛЦИЕВА ХОМЕОСТАЗА (CALCIUM HOMEOSTASIS) | ATC H05

Чрез калциевата хомеостаза се поддържат адекватни нива на калций в човешкия организъм. Разстройството на този механизъм води до хиперкалциемия или хипокалциемия.

Калцият е изключително важен елемент за здравето на човека. Той формира изграждането на костите, зъбите, ноктите и косата. Калцият нормализира алкално-киселинното равновесие в организма. Елементът участва в регулирането на процесите на растеж и развитие. Калцият оказва противовъзпалително и противоалергично действие и подпомага нормалното съсирване на кръвта. Той регулира ритъма на сърдечните мускули, участва в провеждането на нервните импулси и е важен за нормалната дейност на цялата мускулна система.

 Калцият се усвоява трудно от човешкия организъм. Човек на средна възраст трябва да получава минимум 1 грам калций на денонощие. Когато това количество е под 500 мг, се получава намаляване на костната плътност.

Естествени източници на калций са богатите на него храни като сирене, извара, орехи, зеле, риба, фасул.

3.4, 5 гласа

ATC ПОДГРУПИ

H05 КАЛЦИЕВА ХОМЕОСТАЗА CALCIUM HOMEOSTASIS

КОМЕНТАРИ КЪМ КАЛЦИЕВА ХОМЕОСТАЗА