Начало Медицинска енциклопедия Фармакологични групи ПИКОЧНО-ПОЛОВА СИСТЕМА И ПОЛОВИ ХОРМОНИ (G)

ПИКОЧНО-ПОЛОВА СИСТЕМА И ПОЛОВИ ХОРМОНИ (GENITO URINARY SYSTEM AND SEX HORMONES) | ATC G

GENITO URINARY SYSTEM AND SEX HORMONES | G

ПИКОЧНО-ПОЛОВА СИСТЕМА И ПОЛОВИ ХОРМОНИ (GENITO URINARY SYSTEM AND SEX HORMONES) | ATC G

Пикочно-половата система представлява съвкупност от две основни системи пикочната и половата.

Отделителната система спомага за отделянето на продуктите от обмяната на веществата и изхвърлянето им от организма посредством урината. Основен орган на тази система е бъбрекът, който е чифтен орган. Урината, която се отделя от бъбрека, преминава по бъбречните чашки, бъбречното легенче, уретерите и достига до пикочния мехур, който има резервоарна функция. От него урината се извежда периодично посредством пикочния канал (уретра). Уретрата при мъжете е къса и по-дълга в сравнение с тази при жените. Освен това при мъжете тя служи тя служи и за провеждане на половите продукти.

Мъжката полова система осъществява участието на мъжа в размножаването, което се свежда до оплождането на яйцеклетката на жената. Основен орган е мъжката полова жлеза семенник (тестис). Тестисите са разположени извън коремната кухина в кожна торбичка скротум. В семенниците се осъществя произвеждането на основния компонент на спермата - сперматозоидите. От семенника започва система от отводни пътища, надсеменник, семепровод. Тези пътища провеждат и складират сперматозоидите, изработват някои съставки на семенната течност и чрез изхвърлящия канал ги изливат в началната част на пикочния канал. От тук пътят на семенната течност е същият като този на урината. По време на изхвърлянето на семенната течност към нея се добавят секретите на някои жлези като семенното мехурче и простатната жлеза.

Женска полова система се състои от външни полови органи, разположени в областта на външния отвор на половите пътища и вътрешни полови органи, разположени в малкия таз. Основен орган на тази система е яйчникът. Той е чифтен орган, който произвежда за интервал от около 28 дни една зряла, годна за оплождане яйцеклетка. Освен орган, който произвежда клетки, яйчниците участват произвеждането и на женските полови хормони. Образуваната от яйчниците яйцеклетка се провежда до матката посредством маточните тръби. В яйчните тръби става акта на оплождането. Матката представлява орган, който приема оплодената яйцеклетка и обезпечава развитието на плода. Тя се свързва с външната среда посредством влагалището. Влагалището е орган, който приема семенната течност и същевременно е и родов път. Външните полови органи се състоят от големи устни, малки устни и клитор.

3.0, 9 гласа

ATC ПОДГРУПИ

G ПИКОЧНО-ПОЛОВА СИСТЕМА И ПОЛОВИ ХОРМОНИ GENITO URINARY SYSTEM AND SEX HORMONES

ПРОДУКТИ ОТ ГРУПА ПИКОЧНО-ПОЛОВА СИСТЕМА И ПОЛОВИ ХОРМОНИ (GENITO URINARY SYSTEM AND SEX HORMONES) | ATC G (G)

ВСИЧКИ

КОМЕНТАРИ КЪМ ПИКОЧНО-ПОЛОВА СИСТЕМА И ПОЛОВИ ХОРМОНИ