Начало Медицинска енциклопедия Фармакологични групи СЪРДЕЧНО-СЪДОВА СИСТЕМА ВАЗОПРОТЕКТОРИ СРЕДСТВА ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ХЕМОРОИДИ И АНАЛНИ ФИСУРИ ЗА ЛОКАЛНО (МЕСТНО) ПРИЛОЖЕНИЕ Миорелаксанти (мускулни релаксанти) (C05AE)

Миорелаксанти (мускулни релаксанти) (Muscle relaxants) | ATC C05AE

Muscle relaxants | C05AE

Миорелаксанти (мускулни релаксанти) (Muscle relaxants) | ATC C05AE

Мускулните релаксанти са лекарствени средства, които влияят върху скелетната мускулатура и намаляват мускулния тонус. Използват се за облекчаване на симптоми като мускулни спазми, болка и хиперрефлексия. С терминът "мускулен релаксант" се обозначават две основни групи медикаменти: нервно-мускулни блокери и спазмолитици.

Нервно-мускулните блокери действат чрез повлияване предаването в областта на нервно-мускулната плоча и не действат върху централната нервна система. Те често се използват по време на хирургични процедури. Спазмолитиците, наричани още "централно действащи" мускулни релаксанти, се използват за облекчаване на мускулно-скелетни болки и спазми и за намаляване на спастичността при различни неврологични състояния.

Макар че невромускулните блокери и спазмолитиците често са групирани заедно като мускулни релаксанти, терминът често се използва за означаване само на спазмолитиците.

2.5, 6 гласа

ATC ПОДГРУПИ

C05AE Миорелаксанти (мускулни релаксанти) Muscle relaxants

КОМЕНТАРИ КЪМ Миорелаксанти (мускулни релаксанти)