трипсин (trypsin) | ATC B06AA07
trypsin | B06AA07
Трипсинът е серин-протеаза, която хидролизира протеините. Произвежда се в панкреаса като неактивен проензим трипсиноген.
Трипсинът разцепва пептидните вериги на аминокиселините лизин и аргинин, обикновено от страната на карбоксилната група. Той има противовъзпалителен ефект, повишава протромбиновото време, разгражда патогенни имунни комплекси, активира нестимулирани мононуклеарни клетки и намалява количеството на изразено адхезивни молекули.
Нежелани лекарствени реакции: промяна в цвета, консистенцията и мириса на изпражненията, газове, чувство на пълнота в стомаха, алергични реакции.
Лекарствени взаимодействия: при комбиниране на трипсин с антибиотици, може да повиши тяхната концентрация.
Противопоказания: свръхчувствителност към трипсин, тежки вродени или придобити нарушения на кръвосъсирването.
Достъп до пациента: с рецепта.
Коментари към трипсин (trypsin) | ATC B06AA07