Ензими (Enzymes) | ATC B01AD
Enzymes | B01AD
Ензимите са молекули или молекулни комплекси, които катализират биохимичните реакци в живата клетка. По-голямата част от тях притежават белтъчна природа, но се срещат и рибонуклеинови киселини с ензимна функция (рибозоми), както и синтетични молекули, наречени изкуствени ензими.
Всеки ензим притежава няколко важни функционални участъка: активен участък (мястото на осъществяването на каталитичната рекация и връзката със субстрата), свързващ участък (област на допълнителна връзка между ензима и субстрата) и регулаторен участък (незадължителен, това е мястото, където други молекули могат да влияят върху активността на ензима).
Ролята на биологичните катализатори (ензимите) е ускоряване на биохимичните реакции до 1000000 пъти. Ензимите снижават енергетичната бариера за протичането на дадена реакция, без да повлияват термодинамичното равновесие.
Характерно свойство на ензимите е тяхната специфичност както по отношение на реакцията, която катализират, така и по отношение на субстрата. Тя се определя от съответствието във формата на субстрата и каталитичния участък, от взаимодействието на повърхностните им електрични заряди и от съответствието на хидрофилни и хидрофобни области.
Високата специфичност на ензимната молекула спрямо субстрата е обяснена от Емил Фишер, като съответствието между ключа и ключалката.
В човешкия организъм се срещат 6 основни ензимни класа, разделени според вида реакции, които катализират:
-хидролази- реакции на разграждане;
-изомерази- реакции на преподреждане на химичните групи в една молекула;
-лигази- реакции на свързване на две молекули;
-лиази- реакции за образуване на двойни връзки между атомите;
-оксиредуктази- реакции на окисление и редукция;
-трансферази- реакции на прехвърляне на химични групи от една молекула на друга.
Коментари към Ензими (Enzymes) | ATC B01AD