Ензими (Enzymes) | ATC A16AB
Enzymes | A16AB
Ензимите са вещества, които катализират биохимичните процеси в клетката. Обикновено те представляват белтъци и белтъчни комплекси. Досега са открити над 4000 ензима. Едни от най-важните ензими са храносмилателните. Те се отделят от органите на храносмилането и довеждат храната до състояние на молекули, които са с много малки размери и лесни за усвояване. Храносмилателните ензими участват в разграждането на белтъци, мазнини и въглехидрати, други ензими имат противовъзпалителни свойства. Ензимите подкрепят и имунната система, защото могат да преработват и субстрати. Благодарение на ензимите се осъществяват всички основни процеси в организма и те са неизменна част от него.
ATC подгрупи
A16AB
Коментари към Ензими (Enzymes) | ATC A16AB