глутамин (glutamine) | ATC A16AA03
glutamine | A16AA03
Глутамин е една от основните аминокиселини. Синтезирана е от организма от друга аминокиселина наречена глутаминова киселина. Глутаминът не е незаменима аминокиселина, но при някой случаи може да бъде незаменима. Това може да се стане при тежки физически усилия, продължително физическо натоварване или стомашно-чревни нарушения. Глутаминът е най-често срещаната аминокиселина в човешката кръв и участва в различни важни физиологични функции като поддържането на здравето, стомашно-чревния тракт и имунната система. Той може да бъде употребяван като хранителна добавка и най-често е във вид на прах. Храните, които са най-богати на глутамин са говеждо и пилешко месо, риба, млечни продукти и различни плодове.
Коментари към глутамин (glutamine) | ATC A16AA03