глутаминова киселина хидрохлорид (glutamic acid hydrochloride) | ATC A09AB01
glutamic acid hydrochloride | A09AB01
Глутаминовата киселина е една от аминокиселините, които влизат в състава на човешките белтъци. Тя е изключително необходима за нормалното и правилно функциониране на клетките. Организмът може да произвежда глутаминова киселина от по-прости съединения. Основното и значение е това, че тя е важна за функционирането на мозъка. Тя не може да премине хематоенцефалната бариера, затова се превръща в L-глутамин, който се използва от мозъка за енергия и синтез на белтъци. Основните храни, които съдържат глутаминова киселина са месото, млечните продукти, рибата, яйцата, растителни продукти, които са богати на белтъчини.
Коментари към глутаминова киселина хидрохлорид (glutamic acid hydrochloride) | ATC A09AB01