глициризинова киселина (glycyrrhizic acid) | ATC A05BA08
glycyrrhizic acid | A05BA08
Глициризиновата киселина се извлича от корените на растението сладък корен. Тя е във вид на калциева и калиева сол и се нарича глициризин. Употребява се като подсладител, който е многократно по-сладък от захарта, като за целта се използва амониевата сол.
Показания: подсилва и укрепва лигавицата на стомаха и червата, ускорява заздравяването на мембраните на лигавицата, положителен ефект върху язви при продължителен прием.
Фармакодинамика: има противовъзпалителни, антимикробни и антиоксидантни свойства.
Дозов режим: перорален прием на дражета. Сдъвкват се бавно 1-2 дражета 20 минути преди хранене.
Коментари към глициризинова киселина (glycyrrhizic acid) | ATC A05BA08