Начало Медицинска енциклопедия Фармакологични групи ХРАНОСМИЛАТЕЛНА СИСТЕМА И МЕТАБОЛИЗЪМ ЛЕКАРСТВА ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ЖЛЪЧКА И ЧЕРЕН ДРОБ ЛЕКАРСТВА ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ЧЕРЕН ДРОБ, ЛИПОТРОПНИ ПРЕПАРАТИ Средства за лечение на черен дроб силимарин (A05BA03)

силимарин (silymarin) | ATC A05BA03

silymarin | A05BA03

силимарин (silymarin) | ATC A05BA03

Силимарин е полусинтетичен препарат, който се получава от плодовете на растението бял трън (Silybum marianum).

Показания: медикаментът се приема след прекаран остър или хроничен хепатит, стеатоза на черния дроб, токсични увреждания, чернодробна цироза, при чернодробни увреждания от продължителен прием на лекарства или алкохол.

Противопоказания: свръх чувствителност към медикамента или неговите компоненти. Да не се приема от деца по-малки от 12 годишна възраст. Медикаментът съдържа пшеничено нишесте и може да влоши състоянието на болни с цьолиакия. Салимарин съдържа и лактоза и не е подходящ за хора с лактозна недостатъчност.

Нежелани лекарствени реакции: гадене, диария, алергични реакции съпроводени със сърбеж или обрив, нарушения на вътрешното ухо.

Лекарствено взаимодействие: при едновременно приемане на силимарин и орални контрацептиви се намалява действието на контрацептивите. В други случаи може да засили действието на някои лекарства като диазепам, алпразолам, винбластин.

Фармакодинамика: медикаментът има силно хепатопротективно и антиоксидантно действие.

Дозов режим: перорален прием на твърди капсули. Приемът на медикамента зависи от състоянието на пациента. При пациенти с тежко увреждане се започва с доза 1 капсула 3 пъти дневно. При пациенти с по-леко увреждане приемът на медикамента е 1 капсула 1 - 2 пъти дневно. Продължителноста на лечението е не по-малко от 3 месеца. Силимарин не трябва да се приема от лица по-малки от 12 години.

Достъп до пациента: без рецепта.

3.3, 16 гласа

ПРОДУКТИ ОТ ГРУПА силимарин (silymarin) | ATC A05BA03 (A05BA03)

ВСИЧКИ

КОМЕНТАРИ КЪМ силимарин