Начало Медицинска енциклопедия Фармакологични групи ХРАНОСМИЛАТЕЛНА СИСТЕМА И МЕТАБОЛИЗЪМ ЛЕКАРСТВА ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ФУНКЦИОНАЛНИ ГАСТРОИНТЕСТИНАЛНИ РАЗСТРОЙСТВА СРЕДСТВА, СТИМУЛИРАЩИ ПЕРИСТАЛТИКАТА (ПРОКИНЕТИЦИ) Средства, стимулиращи перисталтиката (прокинетици) итоприд (A03FA07)

итоприд (itopride) | ATC A03FA07

itopride | A03FA07

итоприд (itopride) | ATC A03FA07

Итоприд е медикамент, който е антиеметик - усилва мотилитета на стомашно-чревния тракт и предотвратява гаденето и повръщането.

Показания: употребява се за лечение на симптоми, причинени от забавеното изпразване на стомаха: усещането за пълен стомах, болезнено усещане за натиск в епигастриума, загуба на апетита, киселини, гадене и повръщане, свързани с увреждане на храносмилането по причини, различни от язвена болест или органни заболявания, причиняващи промяна в пасажа през стомашно-чревния тракт.

Противопоказания: медикаментът не бива да се приема от хора със свръхчувствителност към него и лица на възраст под 18 години.

Нежелани лекарствени реакции: умора, сънливост, алергични реакции, кожни обриви, диария, коремна болка, запек, повишено слюноотделяне, главоболие, замайване, болка в гърба или гърдите, раздразнителност, повишаване на креатинина и уреята в кръвта, понижаване броя на белите кръвни клетки в кръвта, повишени нива на хормона пролактин в кръвта.

Фармакодинамика: медикаментът има антиеметичен ефект.

Дозов режим: перорален прием на таблетки. Преди употребата на лекарствено средство се консултирайте с лекар, който ще определи как точно да приемате медикамента.

Достъп до пациента: с рецепта.

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ ОТ ГРУПА итоприд (itopride) | ATC A03FA07 (A03FA07)

ВСИЧКИ

КОМЕНТАРИ КЪМ итоприд