Начало Медицинска енциклопедия Симптоми Шумно дишане при деца

Шумно дишане при деца

Шумно дишане при деца - изображение

Шумно дишане при деца: състояния в резултат, на които при дишането на детето се чува силен и ясен шум. Обикновено това се дължи на нарушен въздушен поток (нещо, което затруднява въздуха да премине през дихателните пътища - натиск върху въздухоносните пътища, структурен дефект, чуждо тяло). С по-голяма предразположеност към такъв тип дишане са преждевременно родени деца и тези с проблеми главно на дихателната система. Шумното дишане в зависимост от характеристиките си се означава като: стридор, стертор, хрипове.

Стридор е висок звук, който се получава в резултат на препятствие в или точно под ларинкса (гласовата кутия). В зависимост от възникването му (при вдишване или издишване) се определя нивото на обструкция.

Стертор е звук, който наподобява запушване на носа придружен с хъркане. Той произхожда в носа или задната част на гърлото.

Хрипове са силен шум, който настъпва при издишване. Най-често са резултат от стеснение, спазъм или обструкция на по-малките дихателни пътища.

Шумното дишане при деца може да се дължи на:

  • Болести на дихателната система - астма, хроничен бронхит, емфизем, круп, епиглотит, грип, пневмония, парализа на гласните връзки, изкривяване на носната преграда, аденоидна хипертрофия, бронхиолит, инфекции на горните дихателни пътища.
  • Травми, отравяния и някои други последици от въздействието на външни причини - алергия, попадане на чуждо тяло в дихателните пътища, вдишване на химични вещества.
  • Болести на ендокринната система, разстройства на храненето и на обмяната на веществата - кистозна фиброза.
  • Новообразувания - тумор.
  • Болести на нервната система - церебрална парализа, сънна апнея.
  • Инфекциозни и паразитни болести - коклюш.
  • Вродени аномалии, деформации и хромозомни аберации - ларингомалация.
3.2, 16 гласа

СВЪРЗАНИ СИМПТОМИ

Синоними симптоми (2)+

КОМЕНТАРИ КЪМ СИМПТОМА