Хиперхистаминемия
Хиперхистаминемия: повишаване на количеството на хистамин в кръвта поради невъзможност на организма да го разгради.
Хистаминът представлява биогенен амин, който се образува от аминокиселината хистадин, с изразено действие върху кръвоносните съдове (съдоразширяващо) и гладката мускулатура (спазматично, свиващо). Хистаминът се съдържа също и в някои клетки (мастоцити), от където става тяхното освобождаване при протичане на реакции от типа антиген-антитяло, което стои в основата на алергичните реакции.
Симптомите на хиперхистаминемия могат да включват понижено кръвно налягане, отоци по тялото, учестена и усилена сърдечна дейност и други.
Хиперхистаминемията може да настъпи в резултат на различни състояния и заболявания като алергична реакция, прием на хистамин-съдържащи храни и напитки (алкохол, оцет, домати, кашкавал, синьо сирене, саламурено сирене, рибни продукти, консервирани плодове и зеленчуци, спанак, соев сос), някои лекарствени вещества (хистаминлибератори - морфин, акридинови производни, амфетамин, атропин), нарушена способност за разграждане на хистамина, левкемия, хронично заболяване на червата, ензимни нарушения, синдром на Цьолингер-Елисън (Zollinger-Ellison) и други.
Коментари към Хиперхистаминемия