Симптоми свързани след контакт със замърсена храна
Симптоми свързани след контакт със замърсена храна представлява поява на видими клинични признаци след контакт (докосване, прием) със замърсена храна. Някои от тези симптоми могат да бъдат болка в корема, повръщане, гадене, треска, болки в тавите и мускулите, умора, отпадналост, диария и др. Появата на симптоми зависи от вида на патогенният причинител, погълнатото количество храна и здравният статус на човека.
Симптоми свързани след контакт със замърсена храна най-често са свързани с прием на замърсени зеленчуци и плодове, непастьоризирано мляко, прием на сурови яйца, мляко, месо, питейна вода с неясен произход, сурови кълнове, контакт с животни, фактори на заобикалящата среда, отравяне с химикали и токсини, паразити, вируси, бактерии, неправилно съхраняване на храната и хигиена (както и личната такава) при нейното приготвяне и др.
Замърсена храна (Food contaminant) се отнася до наличието в нея на вредни химикали и микроорганизми, които могат да причинят различни заболявания на консумиращият храната. Като замърсители на храната могат да се посочат агрохимикалите (пестициди) използвани в земеделските практики и животновъдството, замърсяване на въздуха, водата, контаминиране на храната по време на нейната обработка или нейното приготвяне и съхранение и др.
Коментари към Симптоми свързани след контакт със замърсена храна