Начало Медицинска енциклопедия Симптоми Реакция борба или бягство

Реакция борба или бягство

Реакция "борба или бягство", известна още като свръхвъзбуда или остър стресов отговор, представлява физиологича реакция, която се проявява в отговор на вредно влияние, атака или заплаха за живота. Наименованието произтича от това, че заплахата при животните провокира една от двете реакции - борба или бягство. Тази внезапна автоматична реакция стои в основата на оцеляването на човека. На физиологично ниво, по време на свръхвъзбудата, в организма се отделя голямо количество адреналин и глюкоза, кръвта се съсредоточава във важните в момента органи (мускулите), космената покривка настръхва, тялото и очите се напрягат.

Реакция "борба или бягство" може да се наблюдава при: при опасност, силни емоции (гняв, ярост, стрес, страх), по време на състезание, при сбиване, при паническа атака.

Паническа атака (Panic attack): Представлява състояние, при което в дадена ситуация, пациентите изпитват внезапен неоснователен страх, който достига до пълна паника. Често паническите атаки са толкова силни, че се наблюдават редица физически прояви, които могат да се възприемат като настъпващ сърдечен инфаркт или смърт (например, задух и болка в гърдите, изпотяване, тремор и студени тръпки по тялото, сърдечни аритмии, ускорен пулс, замайване, омекване на крайниците, чувство, като при припадък). Други симптоми на паническата атака са: реакция "борба или бягство", усещане на задаващата се паническа атака и страх от нея, усещане за загуба на контрол върху себе си, желание за бягство, загуба на чувство за реалност, чувство на пациента, че ще полудее, усещане, че ще умре, гадене, стомашни проблеми и други.

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СИМПТОМА