Нетърпимост към протеините
Нетърпимост към протеините представлява непоносимост към протеините в храната, проявяващо се като алергична реакция.
Нетърпимост към протеините може да се изрази в реакция от страна на кожата (атопичен дерматит, екземи), респираторни симптоми (кашлица, ринит, стридори), реакция на анафилаксия (едем на епиглотиса, дисаритмия и др.), гастроинтестинални симптоми (повръщане, запек, намален апетит).
Нетърпимост към протеините може да се дължи на генетични увреждания, тератогенни фактори през бременността, преминаване на антигени в майчината кърма, рязко преминаване от една храна към друга при кърмачета (обикновено при смяна на млякото), повишена алергичност към някои храни съдържащи силно алергизиращи протеини, фамилна обремененост, вродена липса на някои ензими и др.
Коментари към Нетърпимост към протеините