Начало Медицинска енциклопедия Симптоми Замаяност

Замаяност

Замаяност представлява усещане за слабост, нестабилност, умора и липса на концентрация. Много често се съпровожда и с други признаци, като главоболие, гадене, шум в ушите, виене на свят и други.

Замаяност е симптом, който може да се наблюдава както при безобидни състояния като преумора, безпокойство или употреба на малки количества алкохол, така и при сериозни заболявания като: обезводняване, интоксикация, лабиринтит, алергична реакция, вертиго, болест на Паркинсон, множествена склероза, сърдечен удар, шок, злоупотреба с наркотици, мозъчно сътресение и други.

Мозъчно сътресение (Concussion) или комоцио, е състояние на мозъчна увреда, при което се наблюдава загуба на съзнанието и удар на мозъка в черепните кости. Характерни са следните групи симптоми: замаяност, странно поведение, разширени зеници или зеници с различни размери, гадене, трудно събуждане от сън, конвулсии, нарушение на зрението, проблеми с паметта, както и симптоми, настъпващи непосредствено след мозъчното увреждане: по-дълготрайно състояние на безсъзнание или краткотрайна загуба на съзнание, кома, запазени рефлекси на зениците. Наблюдават се още и симптоми, които се проявяват по-късно, след възвръщане на съзнанието и обикновено са временни: главоболие, замаяност, объркване, раздразнителност, повръщане.

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СИМПТОМА