Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Някои състояния, възникващи в перинаталния период Хеморагични и хематологични нарушения у плода и новороденото Кървене от пъпния остатък на новородено Кървене от пъпния остатък на новородено, неуточнено

Кървене от пъпния остатък на новородено, неуточнено МКБ P51.9

Кървене от пъпния остатък на новородено, неуточнено МКБ P51.9 - изображение

Пъпният остатък е деликатно място, тъй като тук се намират кръвоносните съдове, чрез които фетусът се е хранил от майката по време на вътреутробното си развитие. Тези съдове остават отворени известно време, докато не претърпят обратно развитие. Възможно е през тях да проникне инфекция, затова е изключително важна грижата за пъпната раничка.

Рубриката кървене от пъпния остатък на новородено, неуточнено, включва патологични състояния, при които бебето губи кръв от кръвоносните съдове на пъпната връв. Причините затова кървене могат да бъдат различни:

  • травматични увреждания;
  • хематологични нарушения на новороденото;
  • инфекция;
  • септични състояния;
  • отслабване на лигатура;

Клиничната картина включва изтичане на кръв от пъпния остатък. Кръвозагубата може да бъде от лека - няколко милилитра до масивна. Бебето обикновено е неспокойно, с нарушен сън, промяна в сърдечната честота, при инфекция има повишена температура, може да се наблюдават прояви на хиповолемия (при загуба на по-голямо количество кръв) и други.

Лечението се състои в кръвопреливане, при необходимост се дават кръвосъсирващи препарати, лигиране на пъпната връв ако има отслабване на лигатурата, даване на водно-солеви разтвори и други.

3.7, 3 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО