Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Бременност, раждане и послеродов период Усложнения на раждането и родоразрешаването Раждане и родоразрешаване с усложнения от страна на пъпната връв Раждане и родоразрешаване, усложнени с пролапс на пъпната връв

Раждане и родоразрешаване, усложнени с пролапс на пъпната връв МКБ O69.0

Раждане и родоразрешаване, усложнени с пролапс на пъпната връв МКБ O69.0 - изображение

Раждане и родоразрешаване, усложнени с пролапс на пъпната връв представлява едно сравнително често срещано сериозно усложнение.

То се характеризира с пролабиране на пъпната връв през маточната шийка при нарушаване на целостта на околоплодните ципи.

Пролабирането на пъпната връв застрашава живота на плода и изисква вземането на спешни мерки.

Съществуват множество рискови фактори, които могат да доведат до раждане и родоразрешаване, усложнени с пролапс на пъпната връв като:

  • Хидрамнион.
  • Многоплодна бременност.
  • Дълга пъпна връв.
  • Недоносеност и преждевременно раждане.
  • Седалищно предлежание.
  • Напречно разположение на плода.

Клинично раждане и родоразрешаване, усложнени с пролапс на пъпната връв се характеризира с нарушение целостта на пъпната връв, което се последва  от пролабиране на пъпната връв през маточната шийка, при което посредством преглед се установява наличие на бримка пъпна връв разположена във влагалището.

При пролапс на голяма част от пъпната връв, последната може да излезе през вулвата и да се визуализира и без извършването на преглед.

Пролабирането на пъпната връв често се съчетава с влошаване състоянието на плода, което се установява посредством NST.

За диагнозата основно значение има клиничната картина и прегледа на бременната. При прегледа се установява наличие на пулсираща структура, която изхожда от маточната шийка.

Лечението при раждане и родоразрешаване, усложнени с пролапс на пъпната връв се изразява с извършването на спешно родоразрешение.

Възможно е да се опита мануално репониране на пъпната връв, но в повечето случаи то е неуспешно. При мануалното репониране на пъпната връв съществува повишен риск влошаване състоянието на плода.

4.0, 3 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО