Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Болести на меките тъкани Други увреждания на меките тъкани Други увреждания на меките тъкани, некласифицирани другаде Хипертрофия на мастната тъкан под пателата

Хипертрофия на мастната тъкан под пателата МКБ M79.4

Хипертрофия на мастната тъкан под пателата МКБ M79.4 - изображение

Хипертрофия на мастната тъкан под пателата представлява състояние, което се характеризира с увеличаване обема и масата на мастната тъкан, разположена под капачката на коляното. Заболяването се среща при индивиди от почти всички възрасти и засяга еднакво мъже и жени.

Причините за възнкване на хипертрофия на мастната тъкан под пателата са разнообразни и могат да бъдат травми, дегенеративни промени или неизвестни причини. Клиничната картина обикновено се характеризира със силна болка, най-вече при извършване на екстензия на подбедрицата. В някои случаи мастната тъкан може да хипертрофира до такава степен, че да ограничи и движенията в крака. Възможно е също мастната тъкан да участва в процеси на артрофиброза и да стане фибротична и контрахирана, което да придърпа капачката надолу и допълнително да причини дискомфорт.

Диагнозата на хипертрофия на мастната тъкан под пателата се поставя въз основа на подробно снета анамнеза, извуршване на щателен физикален преглед и осъществяване на някои лабораторни и образни изследвания като рентгенография, магнитен резонанс, компютърна томография, артроскопия и други.

Лечението на хипертрофия на мастната тъкан под пателата е главно хирургично и се осъществява от специалист.  Отстраняване на хипертрофиралата мастна тъкан може да стане с помощта на артроскопската хирургия, която е по-малко инвазивна и позволява по-бързо възстановяване на болните. Последваща рехабилитация и физикална терапия са задължителни за цялостното оздравяване на пациентите.

2.0, 3 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО