Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Болести на меките тъкани Други увреждания на меките тъкани Увреждания на меките тъкани, свързани с натоварване, претоварване и натиск Други бурсити на лакътната става

Други бурсити на лакътната става МКБ M70.3

Други бурсити на лакътната става МКБ M70.3 - изображение

Други бурсити на лакътната става представлява състояние, което се характеризира с възпаление на бурсата на лакътната става. Анатомично съществуват две бурси в областта на олекранона - горна, която се намира между мускулно-сухожилната инсерция на м.трицепс брахии и олекранона, и долна, която е по-голяма и има по-важно клинично значение, между инсерция на мускула и кожата.

Причините за възникване на други бурсити на лакътната става най-често се причинява от травма на лакътя - еднократна или чести повтарящи се малки травми. Честотата на бурсит се увеличава, ако професията или хобитата на пациента са свързани с повтарящи се движения на ръката (например тенис, голф, работа на компютър). С напредването на възрастта честотата на бурсит също се увеличава. Друга причина за поява на други бурсити на лакътната става може да бъде инфекция.

Клиничната картина при други бурсити на лакътната става се изразява подуване на лакътната става, което в някои случаи може да ограничи в голяма степен движенията на ръката. Освен това се наблюдава болка, която може да варира от слаба до много силна болка, ирадираща по хода а ръката. Ако възникне инфекция, възможно е да се наблюдава още и повишена температура.

Диагнозата други бурсити на лакътната става може да се постави след снемане на подробна анамнеза и осъществяване на щателен физикален преглед. Образните изследвания като рентгенография, компютърна томография и магнитен резонанс спомагат за уточняване на диагнозата и определяне тежестта на уврежданията.

Лечението на други бурсити на лакътната става може да бъде консервативно или хирургично. Консервативното лечение се състои в прилагане на нестероидни противовъзпалителни средства, аналгетици, хидрокортизон и други. При наличие на инфекция се прилагат и антибиотици. Хирургичното лечение на заболяването се състои в инцизия или резекция на бурзата.

3.3, 7 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия