Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Системни увреждания на съединителната тъкан Системни увреждания на съединителната тъкан при болести, класифицирани другаде Артропатия при други болести на кръвта (D50-D76ї)

Артропатия при други болести на кръвта (D50-D76ї) МКБ M36.3

Артропатия при други болести на кръвта (D50-D76ї) МКБ M36.3 - изображение

Артропатия при други болести на кръвта (D50-D76ї) са група заболявания, които се характеризират с възникване на ставни увреждания на фона на някои хематологични заболявания.

Причините за възникване на ставните увреждания са разнообразни и до някаква степен се при покриват с причините, отговорни за възникването на основното хематологично заболяване. Някои артропатии имат автоимунна генеза, други са вродени или придобити и т.н.

Признаците и симптомите, които се наблюдават при артропатия при други болести на кръвта (D50-D76ї) се изразяват в болки и скованост на засегнтите стави, подуване, зачервяване и други. Диагнозата на заболяването се поставя след снемане на подробна анамнеза, осъществяване на щателен физикален преглед и някои лабораторни и образни изследвания.

Лечението на артропатия при други болести на кръвта (D50-D76ї) се състои в лечение на основното заболяване, довело до увреждане на ставите, както и лечение на самите ставни увреждания. Лечението може да бъде консервативно или хирургично. Консервативното лечение се състои в прилагане на медикаменти като болкоуспокояващи, противовъзпалителни средства, кортикостероиди и други.

3.4, 5 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО