Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Артропатии Други увреждания на ставите Други специфични увреждания на ставите Ставна анкилоза

Ставна анкилоза МКБ M24.6

Ставна анкилоза МКБ M24.6 - изображение

Ставната анкилоза е състояние, което се характеризира с неподвижност на една става поради патологично срастване на ставните повърхности. Ставната анкилоза може да бъде фиброзна (ankylosis fibroza) или костна (ankylosis ossea).
Етиологията на ставна анкилоза включва редица фактори, като травма или хирургическа намеса, при което настъпва срастване на двете ставни повърхности. В резултат на това ставата не може да се движи и тя не функционира правилно. Някои вродени заболявания на опорно-двигателния апарат и съдеинителната тъкан също могат да доведат до поява на ставна анкилоза.

Симптомите на ставната анкилоза са задебелеяване на ставата, деформиране и неподвижност. Степента на изразеност на анкилозата варира от лека деформираност до тежки деформации със силно нарушена функция на ставата. Болката в ставата може да бъде често срещано оплакване при тези болни, макар и не задължително. Тежестта на оплакванията може да зависи също от броя на засегнатите стави и вида на засегнатата става.

Диагностицирането на заболяването ставна анкилоза се извършва от лекар-специалист, който прави качествен клиничен преглед и назначава инструментални методи на изследване. Метод на избор е рентгенографията, компютърната томография  и ядрено-магнитния резонанс.

Лечението на ставна анкилоза се извършва от специалист ортопед и може да бъде консервативно или хирургично.  Консервативното лечение със състои в прилагане на обезболяващи медикаменти, физиотерапия, рехабилитационни мероприятия и други.

3.3, 7 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Ставна анкилоза МКБ M24.6

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия