Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Артропатии Други увреждания на ставите Други придобити деформации на крайниците Различна дължина на крайниците (придобита)

Различна дължина на крайниците (придобита) МКБ M21.7

Различна дължина на крайниците (придобита) МКБ M21.7 - изображение

Различната дължина на крайниците представлява ортопедичен проблем, който най-често се появява в детството. Заболяването може да се предизвика от различни ортопедични или други заболявания.

Различната дължина на крайниците бива истинска и функционална. При функционалното нарушение дължината на крайниците не е променена, те са равни, но някои други състояния, като промяна в позицията на таза, създава впечатлението, че крайниците са с различна дължина.

По-голямата част от хората в света всъщност имат някаква степен на несъответствие в дължината на чатала.

Накуцването е симптом, който се появява при несъответствие в дължината на крайиницете над 2 см.

Причините за несъответствието в дължината на крайниците могат да се разделят на такива, които предизвикват скъсяване на крайника и такива, които предизвикват удължаване на крайника. Например неправилно лекувана фрактура може да доведе до скъсяване на крайника. Други причини са скелетна дисплазия, остеомиелит, тумори, фрактури, изкълчване на тазобедрена става.

Може да възникне несъответствие в дължината на краката в почти всяка част на бедрената кост или тибията.

Заболяването може да се диагностицира още в ранна детска възраст или по-късно в детството, в зависимост от причината. Прави се абдоминална ехография и се търси тумора на Wilm, който води до увеличаване на крайниците. При по-големите деца заболяването се подозира при прогресивно накуцване. От инструменталните изследвания се прави компютърна томогравия и рентгенография на засегнатите крайници.

Ако заболяването не се лекува може да доведе до други сериозни проблеми, като дегенеративен артрит, сколиоза или болки в гръбнака.

Лечението на различна дължина на крайниците (придобита) е главно хирургично, като се цели да се премахне причината, довела до това състояние.

3.5, 4 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия