Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Артропатии Артрози Артроза на първа карпо-метакарпална става Артроза на първа карпо-метакарпална става, неуточнена

Артроза на първа карпо-метакарпална става, неуточнена МКБ M18.9

Артроза на първа карпо-метакарпална става, неуточнена МКБ M18.9 - изображение

Артрозата на първа карпо-метакарпална става представлява хронично дегенеративно заболяване, което се характеризира с болка в засегнатите стави. Заболяването може да бъде едностранно или двустранно.

Причините за възникване на артроза на първа карпо-метакарпална става, неуточнена, не са напълно изяснени. Като рискови фактори за развитие на заболяването се спрягат женски пол, затлъстяване, повтарящи се тежки физически усилия с ръката, фамилно предразположение и хормонални промени (менопаузи).

Диагнозата на заболяването артроза на първа карпо-метакарпална става, неуточнена, се осъществява чрез рентгеновото изследване, което показва хомогенна плътност на костта и склероза. Междукостните пространства се стесняват, като се появява деформираща артроза.

Лечението на артроза на първа карпо-метакарпална става, неуточнена, се изразява в имобилизация, хирургично лечение или прием на обезболяващи и нестероидни противовъзпалителни средства.

2.7, 6 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия