Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Артропатии Артрози Артроза на първа карпо-метакарпална става

Артроза на първа карпо-метакарпална става МКБ M18

Артроза на първа карпо-метакарпална става МКБ M18 - изображение

Артроза на първа карпо-метакарпална става представлява състояние, което се характеризира с увреждане на съответната става, което се съпровожда с болка и нарушена подвижност. Причините за възникване на артроза на първа карпо-метакарпална става могат да бъдат възпалителни ставни заболявания, дегенеративни заболявания или траматична увреда.

Рентгеновото изследване потвърждава клиничната диагноза - счупване на основата на метакарпалната кост с малък фрагмент по улнарната повърхност и изкълчване на останалата част от костта в проксимална посока.

Лечението на артроза на първа карпо-метакарпална става, може да бъде консервативно или хирургично и се осъществява от специалист ортопед-травматолог. Наместването на изкълчената част от метакарпалната кост е лесно. Проблемно е задържането му в наместено положение. Рентгенови снимки се правят на 4-я, 8-я и 12-я ден, поради вероятността от разместване. Обездвижването е за срок от 30-35 дни. Временната нетрудоспособност е около 2 месеца.

2.5, 4 гласа

ВИДОВЕ Артроза на първа карпо-метакарпална става МКБ M18

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

АнатомияКлинични пътеки