Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на кожата и подкожната тъкан Болести на кожните придатъци Други нецикатризиращи форми на опадане на косата Телогенно опадане на косата

Телогенно опадане на косата МКБ L65.0

Телогенно опадане на косата МКБ L65.0 - изображение

Телогенен ефлувиум е форма на алопеция, която се характеризира с дифузна загуба на коса, често с остро начало. Телогенното опадане на косата е реактивен процес, причинен от метаболитен или хормонален стрес или от медикаменти. Като цяло, възстановяването е спонтанно и се случва в рамките на 6 месеца.

Това състояние е често срещано явление, но точната честота е неизвестна. Голям процент от възрастните са имали епизод на телогенен ефлувиум в някакъв момент от живота си. Заболеваемостта се ограничава до леки козметични промени. Въпреки това, телогенния ефлувиум може да има значително въздействие върху засегнатите индивиди. Телогенният ефлувиум може да се появи във всяка възраст.

Остър телогенен ефлувиум може да възникне и при двата пола, ако се появят подходящи иницииращи фактори. Тъй като хормоналните промени в периода след раждането са честа причина за телогенен ефлувиум, жените могат да имат по-голяма склонност да изпитат това състояние. В допълнение, жените са склонни да смятат опадането на косата за по-обезпокоително и неприятно от мъжете, поради което повече жени търсят медицинска помощ за състоянието. Хронична телогенен ефлувиум се съобщава основно при жените.

Телогенно опадане на косата може да засегне окосмяването във всички части на тялото, но само загубата на косми по скалпа е симптоматична.

Разбирането на патофизиологията на телогенния ефлувиум изисква познаване на цикъла на растеж на косъма. Всеки косъм на фаза на растеж, наречена анаген, и фаза на покой - телоген. На скалпа анагенът продължава около три години, докато телогенът продължава около три месеца, въпреки че може да има големи вариации на тези времена сред индивидите. По време на телогена косъма остава във фоликула, докато не бъде изтласкан от растежа на нов анагенен косъм.

При повечето хора 5-15 % от косата на скалпа е в телоген във всеки даден момент. Телогенен ефлувиум се задейства, когато физиологичен стрес или хормонална промяна предизвиква едновременното въвеждане на голям брой косми в телоген. Опадане на космите не настъпва, докато новите косми в анаген не започнат да растат. Нововъзникващите косми помагат на космите в покой да излязат от фоликулите. Проучванията показват, че механизмът на опадане на телогенните косми е активен процес, който може да възникне независимо от растящите анагенни косми. Интервалът между задействащото събитие при телогенния ефлувиум и началото на опадането на космите съответства на дължината на телогенната фаза, между 1 и 6 месеца (средно 3 месеца).

Физиологичният стрес е причина за телогенния ефлувиум. Иницииращите фактори могат да бъдат разделени в няколко категории:

  • Остро заболяване, като фебрилно заболяване, тежка инфекция, голяма операция и тежка травма
  • Хронични заболявания, като злокачествени заболявания, особено лимфопролиферативна малигненост, и хронично инвалидизиращо заболяване, като системен лупус еритематозус, терминално бъбречно заболяване или чернодробно заболяване
  • Хормонални промени, като бременност и раждане (могат да се засегнат майката и детето), хипотиреоидизъм, и прекратяване на приема на естроген-съдържащи лекарства
  • Промени в хранителния режим, като спазване на диета, анорексия, прием на малко количество протеини, хроничен недостиг на желязо
  • Тежки метали, като селен, арсен и талий
  • Медикаменти, като бета-блокери, антикоагуланти, ретиноиди, пропилтиоурацил, карбамазепин и имунизации
  • Алергичен контактен дерматит на скалпа

Телогенното опадане на косата има две форми - остра и хронична. Симптомът на острия и хроничния телогенен ефлувиум е увеличеният косопад. Пациентите обикновено само се оплакват, че косата им опада с повишена скорост. Понякога те забелязват, че усещат останалата коса с по-малка плътност. И двете форми на телогенния ефлувиум се характеризират с дифузна загуба на коса по целия скалп. Пълна алопеция не се наблюдава.

Острият телогенен ефлувиум се определя като опадане на косата, продължаващо по-малко от шест месеца. Пациенти с остър телогенен ефлувиум обикновено се оплакват от сравнително внезапна поява на проблема. Внимателната анамнеза обикновено разкрива метаболитен или физиологичен стрес 1-6 месеца преди началото на косопада. Физиологичен стрес, който може да предизвика телогенен ефлувиум, включва фебрилно заболяване, сериозна травма, промяна в хранителния режим, бременност и раждане, както и започване на ново лекарство. Имунизации също са докладвани да причиняват остро телогенно опадане на косата. Папулосквамозни заболявания на кожата на главата, като псориазис и себореен дерматит, могат да произведат телогенен ефлувиум.

Хроничен телогенен ефлувиум е загуба на косата с продължителност повече от шест месеца. Началото често е скрито и може да бъде трудно да се идентифицира иницииращото събитие. Поради продължителността на косопада пациентите се оплакват от понижена плътност на косата или от тънка и безжизнена коса.

Диференциална диагноза се прави с алопеция ареата, андрогенна алопеция, сифилис, трихотиломания.

Лабораторните изследвания носят малка полза при диагностицирането на телогенния ефлувиум, ако има ясна анамнеза за иницииращото събитие. Биопсия на скалпа е най-полезна за потвърждаване на диагнозата, въпреки че е рядко необходима. Хроничен телогенен ефлувиум може да има метаболитна причина. Изследвания могат да бъдат насочени към причините. Хистологичните находки са едва доловими и най-лесно се наблюдават при напречни сечение на биопсията. Броят и плътността на космените фоликули е нормални, но повишен процент от космените фоликули са в телогенна или катагенна фаза. Ако повече от 25 % от фоликулите са в телогенна фаза, диагнозата се потвърждава.

Тъй като острият телогенен ефлувиум е реактивен процес, който преминава спонтанно, лечението обикновено се ограничава до успокоение. Всяка обратима причина за косопада, като неправилно хранене, недостиг на желязо, хипотиреоидизъм или употреба на лекарство, трябва да се коригира.

Тъй като хроничният телогенен ефлувиум е по-малко вероятно да изчезне бързо, успокоението е подходящо за тези пациенти. Знаейки, че загубата на коса няма да прогресира до плешивост, е успокояващо за пациентите. Пациентът трябва да бъдат насърчаван да оформи косата по начин, който да замаскира установените дефекти в гъстотата на косата.

Въпреки че локално приложение на миноксидил не е доказано, че насърчава възстановяването на косата при телогенния ефлувиум, това лекарства има теоретична полза и се понася добре.

Трансплантацията на коса не е ефективно лечение за телогенен ефлувиум.

4.2, 5 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО