Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на кожата и подкожната тъкан Болести на кожните придатъци Болести на ноктите Болест на ноктите, неуточнена

Болест на ноктите, неуточнена МКБ L60.9

Болест на ноктите, неуточнена МКБ L60.9 - изображение

Разстройство на ноктите е състояние, причинено от нараняване на нокътя или заболяване или дисбаланс в организма. Много заболявания могат да повлияят на ноктите, включително малформации, дистрофии, инфекции и врастнали нокти на краката. Инфекциите могат да засегнат всяка част на нокътя и могат да променят външния вид на ноктите. Повечето инфекции на ноктите са гъбични, но бактериални и вирусни инфекции също се срещат.

Устройството на нокътя се състои от нокътна плочка (твърдата част на нокътя, изградена от протеина кератин) и околните структури. Нокътното легло се намира под нокътя и свързва нокътя с пръста. Нокътният матрикс е локализиран в основата на нокътя, където започва нокътния растеж. Кутикулата свързва горната част на нокътната плочка с кожата зад нея. Лунулата има форма на полумесец и се разполага в основата на нокътя. Нокътните гънки представляват твърда кожа отстрани на нокътната плочка, където нокътят се среща с кожата.

Някои от причините за болест на ноктите, неуточнена, включват:

  • Инфекции
  • Травми
  • Системни заболявания
  • Структурни проблеми
  • Вродени деформации
  • Лекарства
  • Тумори

Клиничната картина на измененията на ноктите може да включва различни признаци и симптоми, характеризиращи се с промени във формата, размера, структурата, цвета на ноктите. Специфични видове на промени на цвета и скоростта на растеж на ноктите могат да бъдат признаци на чернодробно, сърдечно, белодробно или бъбречно заболяване, както и диабет и анемия.

Диагнозата се поставя на базата на анамнезата, прегледа и лабораторни тестове при необходимост.

Лечението на болест на ноктите, неуточнена, се провежда в зависимост от етиологията и клиничната картина на състоянието.

4.0, 9 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО