Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на кожата и подкожната тъкан Болести на кожните придатъци Болести на ноктите Линии на Beau

Линии на Beau МКБ L60.4

Линии на Beau МКБ L60.4 - изображение

Линиите на Beau са хоризонтални дълбоки набраздени линии, които са паралелни на бялата лунообразна част - лунула. Те могат да изглеждат като вдлъбнатини или издатини в нокътната плочка.

Линиите на Beau са резултат от нарушение в синтезата на кератина. Придвижват се с нокътната плочка дистално и при растежа на нокътя постепенно изчезват.

Това състояние на ноктите е наречено на френския лекар Joseph Honoré Simon Beau, който го описва за първи път през 1846 г.

Съществуват няколко причини за поява на линиите на Beau. Счита се, че е налице временно прекратяване на клетъчното делене в нокътния матрикс.

Това може да бъде причинено от инфекция или проблем в нокътната гънка, където нокътят започва да се формира, или може да бъде резултат от нараняване в тази област.

Някои други причини за тези линии включват травма, коронарна оклузия, хипокалциемия и кожно заболяване.

Линиите на Beau могат да бъдат причинени от лекарства, използвани в химиотерапията.

Когато линиите на Beau се откриват на всички нокти с приблизително еднакво разположение върху нокътната плочка, се подозира системно заболяване. Други причини за възникването им могат да бъдат метаболитни, възпалителни и ревматични заболявания. Линиите на Beau могат да се развият в отговор на много заболявания - сифилис, захарен диабет, миокардит, периферно съдово заболяване, скарлатина, паротит, морбили, пневмония.

Състоянието е възможен признак на недохранване, дефицит на цинк и желязо или анемия.

Хората от всички възрасти и всички раси могат да развият линии на Beau. Най-често те се откриват при пациенти на химиотерапия като реакция към прилаганите лекарства.

Линиите на Beau се наблюдават по ноктите на пръстите на ръцете и краката. Те се простират върху нокътната плочка, обхващайки цялата й ширина.

Ноктите на пръстите растат със скорост 0,1 мм на ден, а тези на краката с около 0,5 мм на ден. Чрез измерване на разстоянието от проксималния край на нокътя до линията на Beau се преценява времето на нейното формиране. В този смисъл линиите на Beau са ретроспективен индикатор за различни причини, които трябва да бъдат идентифицирани.

Диференциална диагноза се прави с линиите на Muehrcke и линиите на Mees.

Лечението на линиите на Beau включва приложение на овлажняващ крем след всяко измиване на ръцете. Вечер преди лягане също се поставя овлажнител и ръцете се покриват с памучни ръкавици. Препоръчва се избягването на лакочистители, съдържащи ацетон, които изсушават нокътната плочка.

3.8, 6 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО