Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на кожата и подкожната тъкан Болести на кожата и подкожната тъкан, предизвикани от радиация Изменения на кожата, дължащи се на хронична експозиция на нейонизираща радиация Cutis rhomboidalis nuchae

Cutis rhomboidalis nuchae МКБ L57.2

Cutis rhomboidalis nuchae МКБ L57.2 - изображение

Cutis rhomboidalis nuchae се отнася до проявата на увреждане на кожата, появило се на задната част на врата - геометрични конфигурации на кожата на врата, в резултат на дългосрочно, продължително излагане на слънце.

Дългосрочно, хронично излагане на слънце причинява удебеляване на най-повърхностния слой на кожата (епидермиса) и аномалии в състава на средния слой на кожата (дермата).

Cutis rhomboidalis nuchae настъпва при възрастни индивиди, особено с тези с анамнеза за продължително излагане на слънце.

Състоянието се появява на задната страна на врата като дълбоко набръчкване и набраздяване на кожата.

За профилактиката на cutis rhomboidalis nuchae е необходимо избягването на излагане на слънце от 10 ч до 15 ч, носене на слънцезащитно облекло и приложение на слънцезащитни продукти.

Cutis rhomboidalis nuchae не изисква медицинска намеса, но е признак на сериозно увреждане от слънцето. Не е необходимо лечение.

3.5, 6 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО