Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на кожата и подкожната тъкан Папулосквамозни увреждания Парапсориазис Pityriasis lichenoides chronica

Pityriasis lichenoides chronica МКБ L41.1

Pityriasis lichenoides chronica МКБ L41.1 - изображение

Pityriasis lichenoides chronica e рядка, идиопатична, придобита дерматоза, характеризираща се с развиващи се групи от еритематозни, лющещи се папули, които могат да персистират в продължение на месеци.

Pityriasis lichenoides chronica вероятно е причинен от реакция на свръхчувствителност към инфекциозни агенти, като например вируса на Epstein-Barr. Други инфекциозни агенти включват аденовирус и парвовирус B19.

Заболяването засяга предимно индивиди в зряла възраст. Предимно по трункуса и крайниците се появяват розово-червени или червено-кафеникави макули и папули с големина около 5 мм, покрити с фини сквами, плътно прикрепени в центъра и отслояващи се по периферията, след снемането на които се показва леко влажна, а понякога и слабо кървяща повърхност. Понякога се образуват и папули, които не са покрити със сквами, и имат лихеноиден характер.

След изчезването на обрива на тяхното място остават ахромични петна - leucoderma. Описани и форми на pityriasis lichenoides chronica, които протичат предимно с левкомеланодермия.

Субективни оплаквания обикновено липсват, но при отделни пациенти може да има незначителен сърбеж.

Заболяването е хронично (продължава много месеци или години) с периоди на ремисии (особено през летния сезон) и екзацербации. Понякога се наблюдава преминаване на хроничната форма в остра.

Хистопатология на pityriasis lichenoides chronicaХистопатологично се установява в епидермиса паракератоза, а в центъра на свежите ефлоресценции - спонгиоза и лека реактивна акантоза. В повърхностната дерма се открива периваскуларен инфилтрат, съставен от лимфоцити и по-малко макрофаги и екстравазирани еритроцити.

 

 

Диференциална диагноза се прави с варицела, синдром на Gianotti-Crosti, лихен планус, pityriasis rosea, гутатен псориазис.

Състоянието невинаги се подава на лечение като рецидиви често възникват при прекъсването му. Няма стандартна терапия за pityriasis lichenoides chronica. Лечението може да включва ултравиолетова фототерапия, локални кортикостероиди, излагане на слънце, перорални антибиотици, кортикостероидни кремове и мехлеми за лечение на обрива и сърбежа.

3.8, 8 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Pityriasis lichenoides chronica МКБ L41.1

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО