Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на кожата и подкожната тъкан Дерматит и екзема Други дерматити Инфекциозен дерматит

Инфекциозен дерматит МКБ L30.3

Инфекциозен дерматит МКБ L30.3 - изображение

Микроорганизми и техни продукти могат да причинят микробна екзема. Това състояние трябва да се разграничава от инфектираната екзема, при която екзема е усложнена от вторична бактериална или вирусна инвазия на наранена кожа. Кожата става по-чувствителна към бактериални продукти или химикали, присъстващи в ексудатите. Инфекциозен екзематозен дерматит се разглежда като пример за автосенсибилизация.

Механизмът, чрез който микроорганизми могат да причинят екзема, е неясен. Бактериални антигени могат да предизвикат цитотоксична реакция в кожата.

Разграничението между инфекциозна и инфектирана екзема е трудно. Инфектираната екзема се манифестира с еритема с ексудация и образуване на крусти.

Инфекциозният дерматит обикновено се манифестира с прогресивна еритема, понякога с микровезикули. Наблюдава се предимно около секретиращи рани или улцерации, или влажни кожни лезии от други видове.

Инфекциозният дерматит е относително често състояние при пациенти с венозни язви на краката, но трябва да се внимава, за да се разграничи от контактен дерматит, дължащ се на препарати за локално приложение.

Стафилококи или стрептококи могат да бъдат култивирани и лезиите отговарят на антисептична и антибиотична терапия.

Това състояние е по-вероятно да се появи при пациенти с ниски стандарти на хигиена. Изпотяване и тежки обувки могат да бъдат важен предразполагащ фактор. Инфекциозният дерматит също може да усложни педикулоза, скабиес и екскориации на кожата в резултат на повтарящо се надраскване.

Диференциална диагноза се прави с плантарна екзема при деца и тинеа педис.

Лечението на инфекциозния дерматит включва корекция на предразполагащите фактори, локални антибактериални агенти при леки форми на инфекциозна екзема, системни антибиотици. Антихистаминни орални препарати могат да бъдат необходими за облекчаване на сърбежа, което е важен фактор за причиняване на екскориации и травматизация на кожата, предразполагащ фактор за култивиране на бактерии в кожата. При остри ексудативни лезии се прилага калиев перманганат.

3.5, 4 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО