Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на кожата и подкожната тъкан Дерматит и екзема Пруритус Пруритус, неуточнен

Пруритус, неуточнен МКБ L29.9

Пруритус, неуточнен МКБ L29.9 - изображение

Сърбежът е неприятно, дразнещо усещане, което предизвиква желание за почесване, за да се получи облекчение. Известно е още като пруритус. Сърбежът може да причини дискомфорт и чувство на фрустрация, при тежки случаи може да доведе до нарушения на съня, тревожност и депресия.

Пруритусът може да бъде резултат от обрив или друго състояние, като псориазис или дерматит. Също така сърбежът по кожата може да бъде симптом на заболяване, като проблем с черния дроб или бъбречна недостатъчност.

В зависимост от причината за сърбежа по кожата, тя може да изглежда нормално без никакви други забележими промени или тя може да бъде свързана със зачервяване, подутини, мехури, сухота, лющене. Пруритус, неуточнен, може да засяга само някои области, като например ръка или крак, или може да бъде генерализиран и да обхваща цялото тяло. Понякога сърбежът продължава дълго време и може да бъде силен. Това води до разчесване и надраскване на кожата, което може да я увреди или да причини инфекция.

Възможни причини за сърбежа по кожата включват:

 • Суха кожа - обикновено е резултат от фактори на околната среда, като например горещо или студено време с ниска влажност на въздуха, дългосрочната употреба на климатик или парно, и твърде често измиване или къпане. Няма видими промени по кожата, като зачервяване, подуване или мехури.
 • Кожни заболявания - много състояния на кожата предизвикват сърбеж, включително дерматит, псориазис, варицела, уртикария, фоликулит, лихен планус, булозен пемфигоид. Сърбежът обикновено засяга конкретни области и е придружен от други симптоми, като например червена, раздразнена кожа или подутини и мехури.
 • Вътрешни болести - включват заболяване на черния дроб, цьолиакия, бъбречна недостатъчност, желязо-дефицитна анемия, проблеми с щитовидната жлеза и рак, включително левкемия и лимфом. Сърбежът обикновено засяга цялото тяло. Кожата може да изглежда иначе нормално, с изключение на многократно надраскани области.
 • Нервни разстройства - състояния, които влияят на нервната система, като множествена склероза, захарен диабет, притискане на нерви и херпес зостер, могат да предизвикат сърбеж.
 • Дразнене и алергични реакции - вълна, химикали, сапуни и други вещества могат да раздразнят кожата и да причинят сърбеж. Понякога вещество, като отровен бръшлян или козметика, предизвиква алергична реакция. Хранителните алергии също могат да причинят сърбеж на кожата.
 • Лекарства - реакции към лекарства, като антибиотици, противогъбични медикаменти или болкоуспокояващи, могат да предизвикват широко разпространени обриви и сърбеж.
 • Ухапване от насекоми
 • Бременност - по време на бременността някои жени изпитват сърбеж по кожата, особено по корема, бедрата, гърдите и ръцете. Също така, сърбящи кожни състояния, като дерматит, могат да се влошат по време на бременността.

Пруритус, неуточнен, може да повлияе на качеството на живот, Продължителният сърбеж и разчесване могат да увеличат интензивността на сърбежа, което може да доведе до:

 • увреждане на кожата - ексфолиация, лихенификация и намаляване на ефективността на кожата като защитна бариера
 • инфекция
 • белези

Проследяване на причината за сърбежа и диагностиката може да отнеме време и да включва физикален преглед и внимателна анамнеза. Възможно е да се назначат медицински изследвания, като кръвен тест, кожна биопсия, микробиологично изследване.

Дългосрочното облекчение изисква идентифициране и лечение на причината за сърбежа по кожата. Лечението на  сърбежа по кожата включва медикаменти, като локални кортикостероиди, антихистамини, антидепресанти, влажни компреси и светлинна терапия.

3.2, 5 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО