Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на кожата и подкожната тъкан Дерматит и екзема Дерматит от вътрешно приети субстанции Дерматит от други вещества, приети вътрешно

Дерматит от други вещества, приети вътрешно МКБ L27.8

Дерматит от други вещества, приети вътрешно МКБ L27.8 - изображение

Към дерматит от други вещества, приети вътрешно, се разглежда консумацията на алкохол.

Прием на прекомерно количество алкохол (етанол) или злоупотреба с алкохол може да доведе до много здравословни проблеми и е замесен като причина или утежняващ фактор за няколко кожни заболявания.

Един от най-ранните признаци на злоупотреба с алкохол е постоянното червено лице, дължащо се на разширени кръвоносни съдове (телеангиектазии). Те се появяват, тъй като регулирането на съдовия контрол в мозъка се проваля при траен прием на алкохол.

Преходно зачервяване на лицето също е често срещан страничен ефект на алкохола, особено при патологичен алкохолизъм. Това се дължи на ацеталдехид, основният продукт на разграждането на алкохол. Смята се, че ацеталдехид причинява зачервяване на лицето чрез стимулиране на освобождаването на хистамин.

До 40 % от североизточните азиатци изпитват зачервяване и повишаване на сърдечната честота дори след консумация на минимални количества алкохол поради натрупване на ацеталдехид. Това се дължи на мутация в ацеталдехид дехидрогеназата (ALDH2), ензим, който превръща ацеталдехида в ацетат.

Съдови ефекти на алкохола

Паяковидният ангиом е наречен така заради външния си вид. Кръвоносните съдове (краката на паяк) се излъчват във всички посоки от централен кръвоносен съд (тялото му). Подобно на другите кръвоносни съдове, паяковидният ангиом избледнява, когато се прилага натиск. Възможно е да пулсира. Най-често се локализира на лицето, шията, гърдите, ръцете и корема.

Голям брой паяковидни ангиоми се асоциира с чернодробна цироза. Проучване на 82 пациенти с цироза на черния дроб показва значително по-голям брой паяковидни ангиоми при пациентите с алкохолна цироза, отколкото при пациентите с цироза по друга причина, което показва, че може да има допълнителен ефект, като вазодилатация, за да се отчете тази разлика.

Хронично алкохолно чернодробно заболяване може да доведе до зачервяване на кожата на дланите на ръцете - палмарна еритема.

Високо налягане във венозната система на черния дроб води до повишено налягане във венозната система на друго място в тялото, включително и на вените около пъпа. Когато тези вени се дилатират, появата им е оприличена на "Caput Medusae", позовавайки се на гръцката митология, където някога красива жена е била прокълната, а косата й се превърнала в змии.

Кожата и склерата на очите пожълтяват често при пациенти с алкохолно чернодробно заболяване. Цветът, известен като жълтеница, се дължи на билирубина. Метаболизмът на билирубина е нарушен при остри и хронични заболявания на черния дроб. Жълтеницата намалява, когато функцията на черния дроб се подобрява.

Промени на кожата поради чернодробно заболяване

Потъмняване на кожата (хиперпигментация) около очите, устата и на краката може да бъде свързано с хронично чернодробно заболяване и прекомерна консумация на алкохол. Причината за това е неясна.

Генерализиран сърбеж по кожата (пруритус) може да се появи, дължащ се на натрупването на лошо метаболизирани вещества, които стимулират нервните окончания в кожата. Тези вещества могат да включват жлъчни соли, хистамин, кортикостероиди и опиоиди.

Промените на ноктите, свързани с прием на алкохол, не са специфични и включват нокти като часовниково стъкло, койлонихия, нокти на Muehrcke, нокти с червена лунула.

Промени по ноктите

Алкохолът е най-честата причина за придобита или тип 1 порфирия кутанеа тарда при чувствителни индивиди и е свързана с хронично чернодробно заболяване. Порфирините се натрупват поради недостиг на уропорфириноген декарбоксилаза (UROD), ензим, важен при синтезата на кръвния протеин хем. Порфирия кутанеа тарда води до фоточувствителност, крехка кожа, образуване на мехури, ерозии, крусти, милиуми, склеродермия и повишено окосмяване (хипертрихоза) на изложените на слънце места, като лицето и ръцете.

Порфирия кутанеа тарда

Заедно с повишаване на риска от рак на черния дроб, на панкреаса или на гърдата, алкохолът увеличава риска от рак на кожата, включително плоскоклетъчен карцином, базално-клетъчен карцином и меланом. Алкохолът също е свързан с повишен риск от рак на устната кухина.

Причините, поради които прекомерната употреба на алкохол може да предизвика рак, включват:

 • Алкохолът потиска имунната система и намалява адекватното хранене, намалявайки естествената защита на тялото срещу рак на кожата.
 • Основният му метаболит ацеталдехид е канцерогенен. Ацеталдехидът произвежда реактивни свободни радикали и уврежда ДНК.
 • Ефектите на ултравиолетова радиация могат да бъдат увеличени от фоточувствителни странични продукти от алкохола.
 • Злоупотребата с алкохол е свързана при много хора с тютюнопушенето.

Рак на кожата

  Хранителна недостатъчност може да се развие, когато алкохолът замества нормална храна в диетата и стомашно-чревният тракт и черният дроб не смилат и преработват храната по начина, който трябва, което води до малабсорбция. С прием на малко калории или протеини кожата става суха и губи еластичност.

  Витамините са от съществено значение за поддържане на здравословен вид на кожата:

  • Дефицитът на витамин А води до ксероза (суха кожа) и фоликуларна хиперкератоза.
  • Дефицит на витамин В1 води до восъчна кожа и червен удебелен език.
  • Дефицит на витамин В2 причинява ангуларен хейлит, атрофичен глосит и обрив по лицето, който прилича на себореен дерматит.
  • Пелаграта е дефицит на витамин B3 и се манифестира с трите "д" - диария, деменция и дерматит на откритите на слънце части. Хейлит и глосит също са характеристики.
  • Недостигът на витамин С води до подуване на венците, фоликулярна хиперкератоза и косми, напомнящи спиралата на тирбушон.
  • Цинков дефицит води до състояние, известно като придобит акродерматит ентеропатика с дерматит около устата, ръцете, краката и ануса.

  Витаминов дефицит

   Има различни състояния на кожата, засегнати или причинени от прием на алкохол, включващ се към дерматит от други вещества, приети вътрешно. Всички тези кожни заболявания могат да се появят без никаква анамнеза на злоупотреба с алкохол.

   Алкохолът предизвиква вазодилатация и зачервяване на лицето при хора, които имат розацея. Въпреки това, алкохолът не е причината за това заболяване на кожата при повечето хора.

   Въпреки че се е смятало, че класическият "нос на алкохолик" (ринофима) е свързан с прекомерна консумация на алкохол, това никога не е било доказано.

   Розацея

   Високият прием на алкохол е рисков фактор за поява на псориазис. Наблюдава се особено забележимо разпространение на псориазиса по пръстите и ръцете на хора с тежък алкохолизъм. Установено е, че хората, които имат псориазис и пият повече от 80 грама алкохол на седмица, имат по-значителна резистентност на псориазиса към лечението, включително еритродермичен псориазис. Причините могат да бъдат относителна супресия на имунната система, предизвикана от алкохола, и / или индуцирани от алкохола проинфламаторни цитокини.

   Тежък алкохолизъм намалява възможностите за лечение на псориазис, тъй като някои лекарства са противопоказни, ако приемът на алкохол е довел до чернодробно заболяване (метотрексат) или високи нива на триглицеридите (ацитретин). Пациентите с псориазис и висок прием на алкохол е по-вероятно да страдат от депресия.

   Псориазис

   Себореен дерматит е наблюдаван по-често при хора с тежък алкохолизъм.

   Себореен дерматит

   Нумуларен дерматит се появява по-често при злоупотребяващи с алкохол, особено при тези с нарушена чернодробна функция.

   Нумуларен дерматит

   Кожни инфекции се срещат по-често при пациенти, които пият прекалено много алкохол, поради увреждане на имунната система, хранителен дефицит и увеличена честота на травма.

   Бактериални кожни инфекции, които могат да доведат и до септицемия, включват:

   • Група А и G стрептококи
   • Staphylococcus aureus
   • Corynebacteria, водеща до еритразма и кератолиза

   Гъбичните кожни инфекции са често срещани, но рядко причиняват сепсис. Те включват:

   • тинеа
   • онихомикоза
   • разноцветен лишей

   Туберкулозата се наблюдава по-често при алкохолици. Засягането на кожата при това заболяване се нарича кожна туберкулоза.

   Кожни инфекции

   Уртикария може да се появи в рамките на няколко минути до часове от пиенето на алкохол и понякога се дължи на алергична реакция. Зачервяване и прегряване след пиене на алкохол също може да индикира холинергична уртикария. Това е физически вид уртикария и е предизвикана от топлина, упражнения или стрес.

   Уртикария

   4.0, 7 гласа

   КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО