Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на нервната система Болести на нервно-мускулния синапс и мускулите Други миопатии Алкохолна миопатия

Алкохолна миопатия МКБ G72.1

Алкохолна миопатия МКБ G72.1 - изображение

Алкохолната миопатия е мускулно разстройство, което възниква при дългосрочна консумация на алкохол и протича с мускулна атрофия и слабост.

Има няколко форми на алкохолна миопатия:

Остра алкохолна миопатия - започва внезапно, най-често след продължителен запой. Състоянието се нарича още алкохолна рабдомиолиза и протича с мускулни болки, оток, мускулна слабост. Засягането може да бъде генерализирано или с обхващане на определена мускулна група. Мионекрозата води до високи серумни нива на калий, креатинкиназа, алдолаза, миоглобин, понякога с развитие на миоглобинурична некроза. Алкохолизмът е най-честата причина за рабдомиолиза (разпадане на напречно-набраздената мускулатура), при което се отделя миоглобин, който води до запушване на бъбречните каналчета с развитие на остра бъбречна недостатъчност и наличие на миоглобин в урината. Фокалната мионекроза трябва да се отдиференцира от дълбоката флеботромбоза (наличие на тромби във вените), при която се наблюдава подобна клинична изява. Обикновено пълно възстановяване настъпва в рамките на няколко дни или седмици. Въпреки това, в изключителни случаи, когато възникват бъбречна недостатъчност или хиперкалиемия, изходът може да бъде фатален.

Подостра или хронична алкохолна миопатия - за разлика от острата форма се развива много по-постепенно и продължава много по-дълго. Хронична алкохолна миопатия е свързано с дългосрочна злоупотреба с алкохол (години на ежедневно алкохолно пиене). Тя се развива бавно, в продължение на седмици или месеци, за разлика от острата форма, която може да се развие в рамките на няколко часа или дни. Характеризира се с липса на болка, мускулна атрофия и слабост, особено в проксималните мускули на краката (в областта на бедрата).

Лечението на алкохолна миопатия включва промяна в начина на живот, включително пълно въздържание от употреба на алкохол, диета с ниско съдържание на натрий, ограничаване на течностите, както и приема на медикаменти. След спиране на алкохола настъпва възстановяване. Подходящата диета ускорява процеса. Добър ефект се постига също с физиотерапия и акупунктура.

Диагнозата се базира на анамнезата за продължителна употреба на алкохол и мускулната биопсия. Следят се стойностите на креатинкиназата, калия, миоглобина в урината, чернодробните и мускулните ензими.

3.3, 4 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Алкохолна миопатия МКБ G72.1

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО