Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на нервната система Увреждания на отделни нерви, нервни коренчета и плексуси Мононевропатии на долен крайник Увреждане на n. tibialis

Увреждане на n. tibialis МКБ G57.4

Увреждане на n. tibialis МКБ G57.4 - изображение

Тибиалният нерв е един от най-ниските клонове на седалищния нерв. Той осигурява инервацията, движението и сетивността на мускулите на прасеца.

Увреждане на n. tibialis е необичайна форма на периферна невропатия, която предизвиква загуба на двигателната и сетивната функция на крака.

Причините за увреждането могат да бъдат:

  • директна травма
  • продължителен натиск върху нерва
  • натиск върху нерва от околните структури

Тибиалният нерв често се уврежда, поради натиск от сухожилие от вътрешната страна на глезена. Наранявания или заболявания на структури, в близост до коляното, също могат да увредят нерва. Той може да бъде засегнат и от заболявания, които увреждат множество нерви (диабет).

Уврежданията водят до загуба на миелиновата обвивка на невроните, поради което не могат да се провеждат нервни импулси до мускулите. Нарушава се нервната проводимост.

При увреда на тибиалния нерв болният не може да свива подбедрицата в колянната и глезенната става и пръстите на краката в посока към стъпалната повърхност на ходилото. Ахилесовият рефлекс изчезва, атрофира триглавия мускул на подбедрицата и мускулите по стъпалната повърхност на ходилото. Симптомите включват: сетивни промени в долната част на стъпалото и пръстите на краката, усещане за парене, изтръпване, мравучкане.

Диагнозата се поставя въз основа на клиничната картина и физикалното изследване. За установяване на дисфункцията на тибиалния нерв се използват следните диагностични методи:

  • електромиография (ЕМГ)
  • биопсия
  • тестове за нервна проводимост
  • образни изследвания
  • кръвни изследвания

Лечението на увреждане на n. tibialis е насочено към възстановяване на сетивността и силата в краката и пръстите. В някои случаи не е необходимо лечение и пациентите се възстановяват спонтанно. Назначават се аналгетици, витамини, физиотерапия. При някои пациенти е необходимо оперативно лечение.

Ако причината за увреждането на тибиалния нерв бъде установена и успешно лекувана, пациентите могат да се възстановят напълно. Някои хора могат да имат частична или пълна загуба на движенията или усета.

2.8, 4 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО