Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Розиди (Rosids) Разред Rosales Сем. Rhamnaceae (Зърникови) Хинап

Хинап

Сем. Rhamnaceae (Зърникови)

Хинап - изображение

Хинап (Zizyphus vulgaris) представлява ниско дърво или храст. Принадлежи към семейство Зърникови (Rhamnaceae). Известен е като китайска фурма, финап, джиндифика, жожобе, червена фурма, барабонка, джиндифил, дзиндзифка. Познат е от преди 6000 години. Известни са около 50 вида хинап. Продължителността му на живот е 100 години, като са открити отделни екземпляри на 300-годишна възраст. Плододаването започва след първата година на развитие.

Устройство на хинап

 

Достига на височина от 4 до 8-10 метра, с изразен храстовиден вид. Има специфична форма на ствола и клоните, поради което е подходящо дърво за растеж в паркове и градини. Летораслите му са коленчати с изразени възли.

Листата са с форма на удължено яйце, прости, дълги 2-5 см., широки 1,5-2,5 см. Имат изразена централна листна вена, като от основата им излизат две дъговидни странични такива. Листният ръб е с неясно назъбване. Прилистниците са видоизменени в бодли.

Цветовете израстват в пазвите на листата. Двуполови са, малки, оцветени в жълто-зелено. Цъфти през месец юли.

 

 

Плодовете са костилкови, дълги до 3 см., със сферична, удължена форма, оцветени в червено-кафяво, с лъскава обвивка. Имат приятен, сладникав вкус. Плододаването е през септември месец.

 

Разпространение на хинап

Родният ареал на разпространение на растението е Източна Азия. Отглежда се по Средиземноморието и Черноморието. Натурализиран е на много места, а на други са създадени изкуствени негови плантации, причина за което са вкусните му плодове.

Използваема част на хинап

Употребяема част на хинапа са плодовете, в частност костилките, листата, дървесината, кората, корените.

Химичен състав на хинап

Плодовете на растението съдържат мазнини, киселини, белтъчини, захари, йод, желязо, кобалт,калций, фосфор, изключително високо съдържание на витамин C (8 - 18 пъти повече отколкото в цитрусовите плодове и доматите, а около 200 пъти повече отколкото в круши, праскови и ябълки), яблъчна киселина, пектин, танини и рутин, витамин Р, витамин А, витамин В2, флавоноиди, сапонини, клей, минерали – калций, желязо и фосфор, фолиева киселина.

Листата на растението съдържат голямо количество катехини, дъбилни вещества, витамин В1, кумаринови вещества, уронови киселини.

Приложение на хинап

Още през 17 век са установени лечебните качества на хинапа, отнасящи се до заболявания на бъбреците и белия дроб. Плодовете на китайската фурма се използват още за лечение на болести на храносмилателната и дихателната система, регулират кръвното налягане, регулират телесното тегло, подобряват мускулината сила, повишават физическата издържливост на организма, регулират нивото на холестерола в организма.

Екстракт от костилките им има седативно действие. Използват се за лечение на рани и болки в коремната област.

листа и цветове на хинапЛистата на хинапа имат интересно свойство – да подтискат сладкия вкус. Сдъвквате едно листо и след това приемате захар – за около 2 часа тя има вкус на пясък. Механизмът на това тяхно действие не е ясен до сега, въпреки множеството изследвания, които са направени от японски, китайски и други средноазиатски учени. Листната маса се използва за облекчаване на болки в коремната област, резултат от коремен тиф при децата, поради свойството им да предизвикват понижаване на температурата и да намалят симптомите на треска.

Сърцевината на дървото се определя като мощен тоник на кръвта.

Отвара от корените на хинапа се използва за стимулиране растежа на косата. Те се включват в лечението на заболявания като варицела, морбили. А отвара от кората му се използва за промивки на очите.

Дървесината на хинапа е изключително твърда. Тя е красива и се полира отлично.

Свойства на хинапа:

 • детоксикиращо
 • тонизиращо
 • слабо анестезиращо
 • успокояващо
 • обезболяващо
 • противовъзпалително
 • диуретично
 • капиляроукрепващо

Състояния и заболявания, при които се използва хинап:

 • нервно напрежение
 • зъбобол
 • стоматит
 • цистит
 • нефрит
 • уролитиаза
 • коклюш
 • бронхит
 • трахеит
 • фарингит
 • ларингит

плодове хинапГорещо се препоръчва при безсъние, породено от психическа и физическа умора, при състояния на паника, изпитване на болка. Полезен е за консумацията при хипертония.

Хинапът в китайската медицина се използва като тонизиращо средство за стабилизиране на организма при преумора, стрес, различни заболявания, нервно напрежение. Приема се като много добро средство за спиране развитието и задълбочаването на грип, чревни неразположения, синдром на цялостно изтощение, ускорявайки оздравителния процес. Прилага се още при задух, тежка слабост, емоционални разстройства. Действа тонизиращо на далака, стомаха, черния дроб. Помага за по-бързото възстановяване от цироза и хепатит. Китайски учени откриват, че дивите плодове на хинапа, подобряват тена на кожата.

Хинап в кулинарията

Плодовете освен сурови, могат да се консумират сушени, на компот, под формата на сладка, конфитюри, мармалад, желета. От тях се приготвя и домашна ракия. Много често се използват за притъпяване вкуса на изпити горчиви хапчета. Успешно премахва неприятният вкус останал след консумацията на различни билки.

При консумация на сурови плодове хинап трябва да се избират тези, които са с хубав червен цвят и ненаранена или слабо наранена повърхност. Те заедно със сушени плодове хинап, трябва да се съхраняват на прохладно, сухо място, без досег на директна слънчева светлина.

Сушените плодове на китайската фурма са традиционна закуска в Азия. Те лесно се хидратират потопени в гореща вода или чай. Достатъчно е 10 минути да престоят така и са готови за консумация.

Китайската фурма подлежи на подрязване и оформяне на короната, което дава възможност тя да се използва като декоративно растение.

 

Лечебни рецепти с хинап:

 • отвара - половин литър гореща вода + 5-10 плода хинап. Варят се на водна баня, в продължение на 30 минути. Получената течност се охлажда, прецежда и се допълва с вода до първоначалният й обем. Прием на отварата с цел нормализиране на кръвно налягане – 3-4 пъти на ден по 50 милилитра, всеки ден в продължение на 3 месеца.
 • настойка от костилки – към половин литър вода се добавят 100 грама счукани костилки. Варят се 10 минути, след което към тях се добавя 200 милилитра медицински спирт. Така се оставят да престоят 8 часа. Прием при аритмия в доза по 1 супена лъжица, 4 пъти на ден.
 • чай от корените на хинап – 20 грама ситно нарязани корени се варят в половин литър вода, 30 минути на водна баня, като непрекъснато се разбъркват. Този чай се използва за миене на главата с цел овладяване състояние на косопад и засилване растежа на косата. Може да се приема и като понижаващо температурата средство в доза 3 пъти на ден по 1/3 чаша по време на хранене.
 • мазило от хинап – свежи листа се смесват със зехтин в съотношение 1:5. Сместа се загрява до 90 градуса и се оставя да престои 10 дни, преди приложение. Използва се при абсцеси и гнойни рани.

Плодова отвара се използва при простудни заболявания на дихателните пътища при деца.

Лечебни рецепти с хинап в комбинация с други билки:

сушене на хинап в Китай

Еклипта алба – 50 грама прясна билка и 20 броя плодчета хинап. Измиват се много добре. Сваряват се. След това течността се прецежда, изпива, а плодовете хинап се изяждат. Отварата е полезна за кръвта, бъбреците, черния дроб, подобрява кръвообращението, при кръвотечения в стомаха, червата, други кръвоизливи и др.

При менструални нарушения може да използвате хинапа в комбинация с други билки по следните два начина:

Вариант 1

20 броя плодчета хинап

10 грама дяволска уста

10 грама кафява захар

Всички продукти се сваряват. Всеки ден се пие по веднъж от отварата.

Вариант 2

5 броя плодчета хинап

2 резена джинджифил

няколко плода сушено драконово око

Билките се сваряват. Отварата се приема св доза по веднъж на ден.

При малокръвие:

50 грама хинап

50 грама зелена соя

кафява захар

От приготвената смес се яде по един път на ден, в продължение на 15 дни.

При високо кръвно налягане:

10 броя плодчета хинап

30 грама лук

20 грама корен от целина

лепкав ориз

Съставките се сваряват до получаването на каша и се консумират.

Подсилваща организма каша:

30 броя плодчета хинап

30 грама жевница

6 броя сушени сливи

15 грама мерджан

4 чаши вода

небет шекер или кафява захар

Продуктите се сваряват до получаването на не много гъста кашеста консистенция. Изчаква се да изстине. Кашата тонизира далака, благоприятно повлиява кръвта, подсилва организма. Подходяща е за стабилизиране на пациента след претърпяна операция.

Интересно за хинапа

 • от преди 70 милиона години в Средиземноморието, включително и у нас, са намерени изкопаеми, съответно вкаменени форми на хинапа;
 • в Китай има поговорка, която гласи, че месото може да липсва в менюто, но на масата всеки ден трябва да присъства хинап. Може би това е причината лечителите да наричат китайската фурма „дървото на живота”;
 • в Асам, Бирма и Индия по листата на дървото се развива насекомото Coccus lacca. То отделя лаково вещество, известно като шеллак.

Внимание!

Противопоказания за употреба на хинап - от хора, страдащи от ниско кръвно налягане.

4.8, 10 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияЗдравни съветиБотаникаЛеченияСпортЛюбопитноХрани и ястияРецептиЗдравни проблемиНовиниХранене при...Алт. медицинаВидеоИсторияЛайфстайлИзследванияСнимкиКлинични пътекиПсихологияАнкетиТестовеФизиология